ActualitatPacte per a l'Ocupació en la ciutat de ValènciaPactesPactes València

València celebra el Segon Fòrum de Lideratge Femení per a connectar i visibilitzar el treball de dones líders en diferents sectors

By 25/01/2023No Comments

S’ha celebrat en el Palau de Congressos, on s’ha creat una xarxa de més de 200 líders, celebrant el lema ‘Cada assoliment individual és un triomf col·lectiu’

L’Ajuntament de València, a través de València Activa, ha organitzat el Segon Fòrum de Lideratge Femení amb el lema ‘Cada assoliment individual és un triomf col·lectiu’, que s’ha celebrat en el Palau de Congressos amb l’objectiu d’analitzar, referenciar, connectar i visibilitzar el lideratge exercit per les dones, en el qual han participat Pilar Bernabé, delegada del Govern en la Comunitat Valenciana; Borja Sanjuan, tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Borja Sanjuan, i Eva Blasco, presidenta d’Evap i CEV València i Clara Martínez, directora de València Activa.

“El Segon Fòrum de Lideratge Femení naix per a visibilitzar referents del lideratge femení, dones que ocupen llocs de responsabilitat i que poden servir d’inspiració a altres dones, perquè volem posar en valor el talent i lideratge femenins i evidenciar que les dones no tenen límits”, ha explicat el tinent d’alcalde de Desenvolupament Innovador, Borja Sanjuan.

Segons l’informe ‘Women In Business 2022’ de Grant Thornton, a Espanya només el 36% dels llocs directius són de dones, i en el cas de la Comunitat Valenciana la xifra es redueix a 29%. D’altra banda, segons un estudi global de l’Organització Internacional del Treball, les empreses amb dones directives tenen majors beneficis. Concretament, tres de cada quatre empreses que han promogut la presència de dones en càrrecs directius han registrat un augment dels seus beneficis del 5% al 20%.

És més, segons aquest mateix estudi, les empreses ressalten que una major presència femenina ajuda a atraure i retindre a professionals amb talent, i produeix millores en matèria de creativitat i innovació.

“Per què es dona aquesta paradoxa? Per a abordar aquesta i altres qüestions, des de València Activa, celebrem aquesta trobada, per a visibilitzar a dones referents que són inspiració i revertir aquestes xifres”, ha explicat Sanjuan.

“Dades com aquests ens mostren que hi ha moltes menys dones en llocs de lideratge que homes i és la nostra obligació com a responsables públics donar-li la volta a aquesta situació. Des de les administracions hem d’impulsar el canvi i treballar per a tancar bretxes com les que genera el fenomen dels sostres de cristall”, ha defensat el regidor.

“No hi ha en aquesta ciutat un sol sector en el qual no destaque el lideratge femení. Decidim que calia visibilitzar-ho posant en marxa projectes com #Líders, creant espais com Espai Lidera o teixint xarxes en esdeveniments com aquest fòrum”, destacava la delegada Bernabé.

A través de taules especialitzades s’han tractat qüestions específiques relatives al lideratge exercit per les dones en camps com la investigació i la ciència, la gastronomia, l’esport, les indústries creatives i culturals o casos transversals de lideratge exercit per dones en sectors més masculinitzats.

Durant la primera taula s’ha abordat la situació del lideratge femení en la gastronomia, un espai en el qual participaren Begoña Rodrigo, propietària i xef de la Saleta; Cuchita Lluch, empresària i expresidenta de l’Acadèmia Valenciana de Gastronomia; Raquel Cernicharo, propietària i xef de Karak i Almudena Ortuño, periodista gastronòmica.

En la taula “Liderar en femení en sectors masculinitzats” els assistents han pogut conéixer les experiències i inspirar-se amb professionals com Estefanía Navarrete, comissària i experta en atenció al maltractament; Angélica Gómez, presidenta de la Mesa Mujer i enginyeria València o Isabel Maestre, vicepresidenta d’Elles volen alt.

El ‘Lideratge femení en STEM’ ha sigut abordat per professionals com Margarita Albors, presidenta de SocialNest; Elena Pinilla, Investigadora distingida en el Centre de Tecnologia Nanofotònica (UPV) i vicepresidenta de la Reial Societat Espanyola de Física, Ana María Vicedo Cabrera, líder del grup d’investigació en canvi Climàtic i Salut de la Universitat de Berna i Paloma Mas, Events and Culture Manager en Plug and Play.

En l’espai ‘Dona i Esport: Liderant sense límits’, Anna Gómez Igual, excapitana del València Basket; Lola Riera Zuzuarregui, exolímpica d’Hoquei herba, Alba Gallart, jugadora de rugbi, i Ruth García García, defensa del Llevant UD, abordaran el lideratge femení en l’àmbit esportiu.

El lideratge femení en les Indústries Creatives i Culturals ha sigut l’objecte d’una altra de les taules d’aquest fòrum, en la qual han participat Inma Bermúdez, dissenyadora i premi nacional disseny 2022; Virginia Lorente, arquitecta i il·lustradora i Paloma Mora Iñesta, productora de cinema.

El fermall d’or d’aquesta sessió l’ha posat Sandra Deltell, sòcia de PwC España i vicepresidenta d’EVAP, amb la seua ponència ‘Nous lideratges per a nous temps’.

Leave a Reply