Després de les paralitzacions patides pel COVID-19 vam reprendre l’activitat formativa amb un mes de juny carregat de formacions a la Comarca del Racó d’Ademús
Si per alguna cosa ha destacat l’inici de l’estació estival a la nostra comarca ha sigut per la represa de les formacions presencials després de l’aturada patida per les mesures de prevenció i protecció enfront del COVID-19. Un dels punts més destacable tant en el nostre projecte experimental com en les línies estratègiques del nostre Pacte Territorial és la millora de les qualificacions laborals de la població i de l’adequació del sistema de formació local, oferint per a això formacions de diferents especialitats i destinades a cada sector poblacional. Finalment hem pogut reiniciar l’activitat amb una variada oferta de formació oferida des del Centre d’Emprenedoria i Innovació del Pacte de Racó d’Ademús, i organitzada al costat del Servei de Transferència de tecnologia de Moncada i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Al llarg de quatre setmanes es van realitzar tres formacions diferents, dutes a terme en la seu de la Mancomunitat del Racó d’Ademús a Casas Altas en modalitat presencial, gratuïtes totes elles. Es van centrar en matèries com l’agricultura, l’apicultura i l’agroturisme, és a dir alguns dels àmbits amb major potencial a explotar en la nostra zona, en els quals tenim la ferma intenció de progressar, millorant la qualificació i posterior rendiment en tots ells.
La primera setmana del mes, dijous dia 10 concretament, es va dur a terme una formació presencial sobre agroturisme impartida per un tècnic de la Conselleria d’Agricultura, en la qual es van tractar les noves oportunitats de negoci en el sector agroturístic i la creació de noves empreses agroturístiques.
La setmana següent, dimarts 15 a la vesprada, es va celebrar una Jornada Tècnica d’Especialització dedicada exclusivament al Cultiu Ecològic del Pistatxo. Aquesta formació va resultar especialment interessant, ja que en aquesta zona no és un arbre habitual ni un cultiu explotat, tractant-se d’un fruit revaloritzat actualment, a més d’un arbre idoni per a les característiques climatològiques de la nostra zona d’interior, ja que floreix de forma més tardana que l’ametler (cultiu molt explotat en el Racó d’Ademús), podent evitar així les temibles gelades que solen perjudicar la collita de l’ametla. El pistatxo es postula d’aquesta manera com una bona i innovadora alternativa que ajudaria a millorar la producció agrícola i qualitat del producte de la comarca.
Finalment, es va impartir a final de juny un Curs Tècnic d’Especialització molt complet sobre la Iniciació a l’Apicultura convencional i ecològica, que es va realitzar al llarg de quatre intensos dies amb una gran acceptació, en els quals es va aprofundir tant en la teoria d’aquesta activitat (generalitats, legislació, morfologia, plagues i malalties, etc.) com en la seua part més pràctica, realitzant una visita a un colmenar amb material apícola inclòs. Aquesta activitat és cada vegada més comuna a la nostra comarca, aportant importants beneficis i gran varietat de productes ecològics d’alta qualitat procedents del Racó d’Ademús.
En definitiva, continuem treballant per a ampliar els coneixements i qualificació dels habitants de la nostra comarca, procurant oferir formació variada i adequada tenint en compte les principals potencialitats del nostre entorn i la nostra població i d’aquesta manera continuar amb l’àrdua tasca d’aconseguir crear el major ventall d’oportunitats possible als nostres ciutadans.