El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, el vicerector de Participació de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i la directora general d’Ocupació i Formació, Rocío Briones, van presentar la publicació La innovació territorial i el mercat laboral valencià, la web d’Avalem Territori i el butlletí digital mensual del projecte.
L’acte va ser inaugurat per la directora general d’Ocupació i Formació, Rocío Briones, destacant la labor realitzada per part d’Avalem Territori en els últims cinc anys i la seua capacitat d’adequar les polítiques d’ocupació a les necessitats reals del territori.
Hermosilla va explicar que en aquesta publicació es van analitzar, per part de la Universitat de València (UV), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat d’Alacant (UA) els processos d’innovació que condicionen favorablement el desenvolupament de sectors econòmics relacionats amb determinats territoris de la Comunitat Valenciana. I que “l’objectiu general d’aquesta aproximació va ser identificar les relacions entre els processos d’innovació, l’economia arrelada en el territori i el balanç del mercat laboral resultant, és a dir, la innovació territorial a escala local-comarcal”.
Per a poder realitzar aquest estudi es va dissenyar una metodologia de caràcter qualitatiu, que ha tingut com a referència les entrevistes a agents representatius, així com reunions de grups de treball (focus group). Es van seleccionar nou territoris de la Comunitat Valenciana, en els quals destaquen determinades activitats econòmiques que obeeixen a la classificació de sectors tradicionals (agricultura, indústria i turisme).
Així, cada universitat va abordar una àrea determinada. Del sector industrial es va centrar en la indústria ceràmica de Castelló i municipis ceràmics, en la indústria tradicional tèxtil de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida i en la capacitat d’adaptació de la indústria innovadora de la Foia de Castalla.
Pel que fa a l’agricultura, es va treballar en la tradició i innovació en l’oleocultura: l’olivera i l’oli en el Maestrat i l’Alt Palància, en la cultura del vi de la plana d’Utiel-Requena i en el clúster agroalimentari de la Vega Baixa alacantina.
Respecte a la indústria turística, es va analitzar la innovació en el turisme rural castellonenc dels Ports de Morella i El Maestrat, el turisme de la Marina Alta i el model turístic urbà de València.
L’estudi destaca el lideratge de l’empresariat, protagonista dels processos d’innovació en l’empresa (producte, producció, comercialització, etc.) i en l’escenari territorial, el valor de l’associacionisme, la col·laboració i la participació.
En la publicació han intervingut, de la Universitat de València: Jorge Hermosilla Pla, Enrique Bigné, Emilio Camarena Gil, Santiago Cantirer Sanz, Guillermo Navarro Sanfelix, Francisco Javier Ortega-Colomer, Francisco Puig Blanco, Francisco J. Higón Tamarit, Ghaleb Fansa, Carla Ruiz, Mónica Fernández i Jacobo Fernández. De la Universitat Jaume I de Castelló: Vicente Budí Orduña, Luisa Alamá Sabater, Juan J. Rubert i Luis Callarisa Fiol. I de la Universitat d’Alacant: Núria Grané Teruel, Antonio Martínez Puche, José Miguel Giner Pérez, Mª Jesús Santa María Beneyto, Javier Ortega Fernández, Juan López Jiménez i Víctor Climent Peredo.
Així mateix, Hermosilla va presentar la web d’Avalem Territori i el butlletí digital mensual, que va definir com una resposta a la necessitat d’unes determinades accions que permeteren la comunicació i la divulgació, tant dels programes desenvolupats durant aquests anys com dels resultats obtinguts. Tot això necessari donada la dimensió que ha adquirit Avalem Territori, el programa impulsat per LABORA, desenvolupat des del punt de vista tècnic-acadèmic per les tres universitats participants i desenvolupat des del territori pels 26 pactes i acords per l’ocupació.
El secretari autonòmic d’Ocupació va destacar que, amb Avalem Territori, Labora cerca, amb el suport de les universitats, “afegir una metodologia científica per a poder obtindre informació sistematitzada i detallada de les característiques del mercat de treball en tots els municipis valencians”.
Nomdedéu va remarcar que, amb la col·laboració dels agents socials i les universitats, “volem potenciar el servei públic de Labora amb vocació d’universalitat, que arribe a tothom de manera territorialitzada, perquè les respostes no són les mateixes en funció d’on faces les preguntes”.
Cal recordar que Avalem Territori va permetre realitzar, amb el suport de les universitats, una anàlisi científica de la realitat laboral de la Comunitat amb perspectiva territorial. D’aquesta manera, durant un any, a través d’una metodologia de diagnòstic participatiu amb més de tres-cents indicadors, es van identificar variables clau com l’especialització productiva, les xarxes i dinàmiques funcionals, manques formatives o nous nínxols d’ocupació.