ActualitatAcord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local en la Marina AltaPactesPactes Alacant

PACTE’MA a través de la Xarxa Agrícola impulsa el projecte “Cultivem Integrem”

By 15/12/2021No Comments

La Xarxa Agrícola juntament amb l’Associació Aprosdeco llancen un programa d’integració de persones amb diversitat funcional a través de tallers ocupacionals agrícoles.

Dilluns passat, 15 de novembre, es va realitzar una eixida de camp organitzada per la Xarxa Agrícola de Creama, al costat de l’associació APROSDECO -associació sense ànim de lucre la finalitat de la qual és l’atenció a persones amb diversitat funcional intel·lectual o del desenvolupament-. La visita va ser a l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent (EEA), en la qual les persones usuàries de l’associació van realitzar un taller de sembra i reproducció d’esqueixos i van conéixer de primera mà el Banc de Llavors Valencià; a més, van aprendre com gestionar un hort urbà i la creació de compostatge domèstic com a eina per a augmentar la matèria orgànica en el sòl agrícola.

L’eixida s’emmarca en el programa “CULTIVEM INTEGREM” dut a terme entre l’Associació Aprosdeco i la Xarxa Agrícola de Creama, consistent en la creació d’un
taller ocupacional on els usuaris de l’associació arriben a gestionar un xicotet viver de plantes hortícoles. Les llavors seran proporcionades per la EEA Carcaixent, les quals estan incloses en el catàleg valencià de varietats hortícoles tradicionals; per tant, al mateix temps que es fomenta l’ocupabilitat de les persones amb diversitat funcional, també es fomenta l’ús de varietats agrícoles autòctones, així doncs, se li dóna un doble caràcter diferenciador a aquest projecte que vincula la integració social i l’agricultura de proximitat.

En una primera fase pilot, els planters seran oferits als usuaris que gestionen un hort d’autoconsum no professional o per als horts urbans escolars. La finalitat última, és aconseguir que aquest viver done treball als usuaris de l’associació, arribant a cobrir les demandes de planters dels productors i les productores agrícoles professionals que formen part de la Xarxa Agrícola.

La Xarxa Agrícola s’erigeix com una plataforma comarcal amb l’objectiu de revitalitzar el sector agrícola de la Marina Alta, creant un teixit entre els diferents actors del sector agrari i interrelacionant els diferents recursos de la comarca.

És un projecte d’àmbit comarcal emmarcat dins de PACTE’MA, l’Acord Comarcal en matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta, del qual actualment formen part 32 Ajuntaments i 13 entitats públic privades, i en el qual CREAMA sustenta la secretaria tècnica. Aquest projecte s’engloba dins del programa Avalem Territori, subvencionat pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació i pel Ministeri de Treball i Economia Social a través de Labora.

Leave a Reply