Després del gran acolliment del passat any d’aquest recurs educatiu, la Mancomunitat Interior Terra del Vi (MITV) va decidir ampliar l’acció realitzada als escolars de primària a secundària i a l’Escola de Viticultura i Enologia Félix Giménez. Així joves de 6 a 18 anys de la nostra comarca han rebut les agendes escolars de Terra Boval.

El projecte experimental ADAPT@+T 22 de l’Acord Territorial per a l’Ocupació i desenvolupament local de la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi (MITV) i AVALEM Territori de LABORA desenvolupa, com una de les seues línies d’acció, la Territorialitat i l’Arrelament com a motors per al desenvolupament social i econòmic. El mitjà utilitzat per a això és la marca de destinació turística comarcal, Terra Boval, creada en el marc del Pla de Dinamització i Governança Turística de la MITV en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana, València Turisme, municipis i diversos agents comarcals. Una de les finalitats d’aquesta marca és la de sensibilitzar a la població de la necessitat de treballar des de la col·laboració i la integració per al desenvolupament d’un futur sostenible i de benestar tant per als seus habitants com per als visitants.

En aquesta línia, l’any passat, tots els xiquets de 7 a 12 anys de la comarca Utiel-Requena que cursaven educació primària van gaudir de l’agenda escolar de Terra Boval. Amb ella, els escolars dels 9 municipis de la nostra comarca (Camporrobles, Chera, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel) van anar coneixent al llarg de tot el curs la varietat dels recursos naturals i culturals de Terra Boval per a apreciar-los, valorar-los i conservar-los com a font de benestar i riquesa sostenible.

Enguany, 2022, després de l’excel·lent acolliment que va obtindre aquest recurs es va decidir, des de la Mancomunitat Interior Terra del Vi (MITV) en el marc del Pla de Dinamització i Governança Turística (PDGT) Terra Boval, repetir l’acció amb els escolars de primària i ampliar-lo a secundària i a l’Escola de Viticultura i Enologia Félix Giménez de Requena. Així un total de més de 5.000 joves de 6 a 18 anys (2.296 escolars de primària, 2.735 de secundària i l’Escola de Viticultura i Enologia) cada dia del curs recordaran o aprendran alguna cosa sobre la nostra cultura, història, paisatge i naturalesa. Només el que es coneix es valora i es protegeix i així es facilita la creació d’un futur sostenible.

Aquesta agenda escolar lúdica i didàctica compta amb tots els recursos d’una agenda escolar, als quals s’afigen jocs, dibuixos i infografies que ajuden a conéixer el paisatge i la història de la comarca, a més de la seua rica biodiversitat. Tradicions i festes, diccionari de les nostres paraules, els jaciments arqueològics, etc., i de manera especial la viticultura i vinicultura, amb la importància de la nostra pionera Denominació d’Origen Utiel-Requena i el nostre raïm autòcton, la boval.

Leave a Reply