En el municipi de Castell de Vilamalefa s’estan duent a terme accions per a recuperar l’activitat i il·lusió del poble. Els habitants i l’ajuntament estan realitzant de manera activa i conjunta una sèrie d’actuacions i moviments que potencien la participació ciutadana, el sentiment de pertinença, l’educació ambiental i el desenvolupament rural sostenible.

Durant els últims mesos s’han habilitat antigues rutes de senderisme que estaven completament intransitables. Les sendes i rutes habilitades propicien una gran cohesió social al municipi i redueixen l’abandó del medi rural. A més, permeten descobrir els recursos naturals i culturals del territori i contribueixen a l’economia de les zones amb dificultats en aquest aspecte. D’aquesta manera, es valora la cultura i el patrimoni de la zona, es frena el despoblament, es visibilitzen els recursos naturals, es fomenta l’interés econòmic i es beneficia el turisme rural, que genera una gran aportació econòmica.

Algunes de les activitats que es realitzen en aquestes sendes són les conegudes carreres de ciclisme “Gigante de Piedra” i la “Gigante Small”. Actualment s’ha habilitat un nou camí de carreres, la “Trail Gigante Castillo”. L’ajuntament de Castell de Vilamalefa participa de manera activa en aquests esdeveniments amb la finalitat de despertar l’interés pel territori, la seua naturalesa i les seues gents. S’han recuperat sendes com la del molí Bayo, l’antiga central elèctrica de Cedraman o recorreguts que unien masies i poblacions que estaven completament perduts. Aquest municipi compta amb una sèrie de recursos naturals espectaculars com el Chorrador o el Chorro del Villar que, recentment, s’estan visibilitzant i potenciant. Aquest tipus d’activitats són beneficioses per als municipis, atés que requereixen d’una labor de neteja, publicitat, es donen a conéixer els pobles i, sobretot, requereixen d’una gran col·laboració entre els municipis veïns, ja que el recorregut d’aquestes passa per molts termes de la zona.

A més d’aquest fet els joves del poble, de manera voluntària, s’han unit per a la lluita contra la despoblació del municipi i, per primera vegada des de fa molts anys, han creat la Comissió de Festes. Hi ha una gran implicació i moltes ganes i il·lusió per part dels veïns, es proposen activitats, es convida a tota la població a participar i, per tant, es fomenta la unió, el sentiment de pertinença i la cohesió social que, per conseqüència, són actituds que frenen la despoblació.

Leave a Reply