Les Taules Intersectorials de Participació del Programa de Projectes Experimentals permeten dinamitzar el teixit productiu i l’oferta formativa per a l’ocupació a la comarca de la Foia en un moment en què és necessari sumar esforços front la crisi sanitària de la COVID-19 i els seus efectes.
El mes de gener passat va donar inici en la seu de la Mancomunitat de la Foia aquesta iniciativa de potenciació de la col·laboració supramunicipal, en la qual les interrelacions entre el teixit social, associatiu i empresarial de la comarca, al costat de persones a títol particular i representants de les institucions, generen sinergies en aspectes estretament relacionats amb la formació i l’ocupació.
Es tracta d’una acció dins de l’Acord Territorial pel Consell Econòmic i Social Comarcal Foia de Buñol-Chiva (Yátova, Cheste, Buñol, Chiva, Alborache, Cortes de Pallás, Dos Aguas, Godelleta, Macastre, Millares, Siete Aguas i Turís).
Amb l’inici de la crisi sanitària originada pel coronavirus, les sessions van haver de seguir de manera online, la qual cosa va permetre que una comunitat més àmplia poguera conéixer el treball que es realitzava anteriorment i adaptar-lo als nous reptes de reconstrucció econòmica i social que ha generat aquesta pandèmia.
Les diferents trobades estan permetent millorar l’escolta activa a la població en tota la seua diversitat, i amb això conéixer de primera mà quines són les seues dificultats, necessitats més urgents, les seues propostes per a la transformació del seu entorn més pròxim i el potencial per a portar tots els seus projectes a cap.
Durant les sessions la millora de la formació en noves competències per a adaptar-se a les noves professions, promoure l’educació com el vertader ascensor social, i fomentar la creació de llocs de treball de qualitat a la comarca han sigut alguns dels principals temes tractats.
No obstant això, també es tracten altres aspectes col·laterals a l’educació i l’ocupació, que afecten de manera transversal a la comarca de la Foia, com són els efectes de la despoblació, el paper del patrimoni material i immaterial en l’oferta turística, la música com a element d’identitat i de dinamització cultural i la necessitat de continuar enfortint els plans d’igualtat i inclusió a l’accés al món professional.
L’equip impulsor inclou a professionals amb experiència en la gestió de projectes en l’àmbit públic i privat, així com amb les àrees TIC, economia o serveis socials, entre d’altres.