ActualitatAcord territorial per a l'ocupació i desenvolupament local del Baix SeguraPactesPactes Alacant

L’Acord Territorial per l’Ocupació i el Desenvolupament Local de la Vega Baixa treballarà en la incorporació de la comarca a la Xarxa Valenciana de Territoris Socialment Responsables

By 26/10/2021No Comments

El Consorci per al Desenvolupament Econòmic de la Vega Baixa (Convega) ha posat en marxa, amb la col·laboració amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, el pla d’actuació “Vega Baixa Socialment Responsable”. L’objectiu principal d’aquest és el foment de la responsabilitat social entre el teixit empresarial, les persones emprenedores i la ciutadania de la comarca de la Vega Baixa del Segura, mitjançant la formació, tutorització i divulgació de bones pràctiques en matèria de responsabilitat social.

La Casa de Cultura del municipi de Callosa de Segura ha acollit una sessió de treball a fi d’identificar els reptes econòmics, socials i ambientals de la Vega Baixa. Aquest focus group, que ha comptat amb la participació d’una vintena d’agents clau del territori ha generat un espai de diàleg i treball en matèria de responsabilitat social i ha suposat el punt de partida d’un projecte innovador que persegueix incrementar la competitivitat territorial de la comarca a l’empara de la Marca Territori Vega Baixa del Segura, la teua terra i la meua, que està basat en la col·laboració interdepartamental.

Manuel Martínez, alcalde de Callosa de Segura, ha posat en valor la importància de treballar conjuntament amb la comarca cap a un Territori Socialment Responsable, així com la seua incorporació a la Xarxa Valenciana de Territoris Socialment Responsables, definits com “aquells que compten amb polítiques per a gestionar els impactes socials, laborals, ambientals, econòmics i culturals que facen compatible una economia competitiva amb la cohesió social i la millora de la vida de la ciutadania a través d’un enfocament de governança participativa”, segons la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.

D’altra banda, Rosa Mª Fernández, gerent de Convega, ha puntualitzat que, una vegada analitzada i sistematitzada la informació extreta durant la jornada, en el marc de l’Acord Territorial per l’Ocupació i el Desenvolupament Local de la Vega Baixa, es definirà el pla d’acció conjunt amb el consens dels agents clau i grups d’interés que serà presentat a la Conselleria de Participació per a la seua validació.

Punt de trobada d’organitzacions socialment responsables

El Focus Vega Baixa Socialment Responsable ha comptat amb l’assistència i participació de més d’una vintena d’agents clau del territori de l’àmbit empresarial, acadèmic, social, sindical i del tercer sector, que han compartit exemples de bones pràctiques en matèria de responsabilitat social, exposant els seus diferents iniciatives i el seu impacte positiu en la societat. Així mateix, s’ha posat de manifest la importància de les organitzacions del tercer sector com a pont entre les empreses i els col·lectius necessitats i el poder de les aliances.

En la sessió han participat empreses amb una rellevant trajectòria en matèria de responsabilitat social com TM Grup Immobiliari, Castillo Trans, J Gambín, Musgrave España, Eulen, Quiosquets del Sol, Laboratoris Quintón o Grup IDEX.

També han manifestat el seu suport al projecte la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), la Unió Empresarial de la provincial d’Alacant (UEPAL), la Cambra de Comerç d’Alacant, l’Associació d’Empresàries, Professionals i Directives de la província d’Alacant (AEPA) i l’Associació d’Empreses de la Vega Baixa (ASEMVEGA). Així mateix, les organitzacions sindicals Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) també han participat en la sessió. Quant a l’àmbit acadèmic tant la Càtedra de Responsabilitat Social de la Universitat d’Alacant com la Càtedra de Discapacitat i Ocupabilitat TEMPE-APSA de la Universitat Miguel Hernández han celebrat la iniciativa de convertir a la Vega Baixa del Segura en un territori socialment responsable, la qual cosa han compartit altres entitats com Creu Roja, Vega Baixa Acull o l’Associació Agrària de Joves Agricultors, entre altres.
Vicente Mora, regidor d’ocupació de l’Ajuntament de Callosa, ha clausurat la sessió agraint a totes les empreses, entitats i associacions, la seua participació, les seues aportacions i el seu compromís de col·laboració amb el projecte.

Leave a Reply