ActualitatPacte territorial pel desenvolupament local i l'ocupació Plana NordPactesPactes Castelló

La UJI impulsa el projecte de Clínica Jurídica i Criminològica a través d’un conveni amb el Centre d’Emprenedoria Social La Niuada

By 26/10/2021No Comments

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i l’alcalde de Benlloc, Àngel Ribés, en qualitat de president del Pacte territorial pel desenvolupament local i ocupació Plana Alta Nord, han signat un conveni per a establir una col·laboració amb el projecte experimental de la Niuada (Centre d’Emprenedoria Social) i la Universitat a través de les activitats desenvolupades en el marc de la Clínica Jurídica i Criminològica de la UJI.

La col·laboració es concretarà en la participació en projectes i iniciatives d’aprenentatge-servei en els quals participarà estudiantat de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques amb l’objectiu de reforçar la formació professional en valors i responsabilitat social.

Aquestes pràctiques poden incloure accions formatives, informatives o de difusió jurídica; l’elaboració de documentació de naturalesa tècnic-jurídica que reculla el resultat de l’anàlisi o estudi jurídic dut a terme en el si de la Clínica Jurídica i Criminològica de la UJI, l’elaboració de textos de caràcter formatiu-pedagògic, la participació en congressos, jornades o seminaris organitzats per la Niuada, i l’atenció i assistència a usuaris d’aquesta entitat.

La metodologia i les activitats que es desenvoluparan en la Clínica Jurídica consistiran en la recepció de consultes en matèries en les quals no siga preceptiva la participació de professionals del dret (a fi d’evitar suposats de competència deslleial amb els col·lectius professionals que es dediquen a l’assessorament), i la seua atenció per part de l’alumnat mitjançant l’emissió d’un informe, de la resposta a la consulta o amb la formació de persones alienes a la Clínica, sempre amb la supervisió i validació de la labor desenvolupada pel docent assignat.

A la signatura del conveni també han assistit José Luis Blasco, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques; Antonio Fernández, director de la Clínica Jurídica i Criminològica i vicedegà del Grau en Criminologia i Seguretat; Juan José Periago Morant, un dels coordinadors de la Clínica; Isaac Lara, coordinador de la Niuada (Centre d’Emprenedoria Social) i Olga Monferrer, tècnica del Pacte Plana Alta Nord.

Clínica Jurídica i Criminològica de la UJI

Amb la creació de la Clínica Jurídica de la UJI, l’estudiantat de les quatre titulacions de la branca jurídica, degudament guiat pels seus tutors, pot prestar serveis d’orientació o assessorament a associacions sense ànim de lucre o a persones amb determinades necessitats que les impedeixen acudir a serveis jurídics comercials. Aquesta activitat es podrà formalitzar a través de les pràctiques externes i del treball de final de grau, o bé consistir en una mera col·laboració. Es pretén amb això que la UJI, a través del seu alumnat i del seu personal docent, duga a terme una labor social que l’aproxime més a determinats sectors de la societat que, per escassetat de recursos o qualsevol altre motiu, requereixen d’un coneixement especialitzat al qual no poden accedir.

D’aquesta manera, a través de la Clínica Jurídica, l’estudiantat podrà tindre contacte amb casos reals, conéixer el que és tractar al públic per a oferir un servei i les reaccions del mateix una vegada es fa lliurament del servei demandat, millorar la seua capacitat de treball en equip i aprendre a rebre i seguir directrius. En definitiva, li permetrà formar-se en matèria de prestació de serveis, o lo que es lo mateix, en el desenvolupament d’una activitat professional, aconseguint amb això una millor adaptabilitat al mercat laboral.

Centre públic d’emprenedoria social La Niuada

Amb seu en el municipi de Benlloc, ofereix els serveis d’assessoria en la creació d’empreses socials, la impartició de tallers en economia social i emprenedoria sostenible i l’obertura d’un espai de treball coworking. Pretén dinamitzar la comarca per a afavorir la creació d’empreses amb triple valor: el social, l’ambiental i el financer. En aquest sentit, ajuda a convertir idees de negoci en projectes sòlids, financerament sostenibles i que produeixen béns i millora del territori.

El centre és gestionat pel Pacte territorial pel desenvolupament local i l’ocupació Plana Alta Nord i compta amb el finançament de Labora.

Leave a Reply