En el context de les jornades formatives del projecte AVALEM TERRITORI per als 27 Pactes TERRITORIALS de la Comunitat Valenciana, la Universitat d’Alacant va coordinar les dels pactes del Vinalopó i ACTEI, el 8 de juny i el 13 de juliol respectivament. Una iniciativa que, liderada per la Universitat de València i el coordinador acadèmic del projecte AVALEM TERRITORI, el professor Jorge Hermosilla, es va articular la passada primavera amb els responsables de LABORA, a fi de socialitzar els resultats del projecte i presentar una sèrie d’eines i estudis de casos derivats dels propis pactes.
En aquest sentit, i de la mà de l’equip de la Universitat d’Alacant que coordina la professora Nuria Grané, es va dur a terme el 8 de juny la jornada vespertina formativa “AVALEM TERRITORI. DEFINICIÓ RESULTATS I MODELS EN EL TERRITORI” a Petrer, en el Consorci Intermunicipal Pacte Territorial per l’Ocupació de la Vall del Vinalopó. Unes jornades que també van tindre la seua rèplica a les províncies de Castelló i València, encara que coordinades per l’UJI i la UV, respectivament. Amb la presència de les autoritats de LABORA, municipals i acadèmiques, la jornada es va iniciar amb una conferència del professor Jorge Hermosilla sota el títol El programa Avalem Territori. Concepte i metodologia, seguit per una altra conferència impartida pels professors Nuria Grané, José Miguel Giner i Antonio Martínez Puche, pertanyents a la Universitat d’Alacant, de títol Resultats i aprenentatges del projecte Avalem Territori. Després d’un recés es va fer una taula redona d’experiències, coordinada per la professora Grané, i en la qual van participar els Pactes d’Elx, ACTAIO i els amfitrions del Vinalopó.
Es va posar de manifest el treball que les Universitats hem realitzat juntament amb LABORA i la resta de pactes territorials. Es va explicar d’on sorgeix, i com, el projecte AVALEM TERRITORI, la seua finalitat i alguns dels seus assoliments.
També de les tasques i àrees de treball que s’estan realitzant aquest any. El treball participatiu estratègic com a metodologia per a desenvolupar el projecte també va ser un dels aspectes a tindre en compte i una de les claus de l’èxit. Des de la Universitat d’Alacant es va fer un repàs del que s’havia treballat amb els pactes territorials, es va presentar l’equip i les labors realitzades.
Per part de les experiències, el Vinalopó va posar en relleu la il·lusió, compromís i intenció de continuar aprenent d’elles i del treball mancomunat. Elx va comentar l’encertat treball realitzat per LABORA i les Universitats, i l’enfocament territorial. ACTAIO va parlar de l’ecosistema de la innovació en el context dels projectes experimentals, que necessiten un procés, actors socials i econòmics, mitjans i inversions.
El 13 de juliol es va seguir el mateix procediment. Després de la presentació institucional de l’acció formativa, el professor Jorge Hermosilla de la Universitat de València va realitzar una excel·lent explicació de l’important paper que han exercit els Projectes Experimentals en el marc del programa Avalem Territori.
A continuació, el professor José Miguel Giner de la Universitat d’Alacant va aportar un balanç de cinc anys dels Projectes Experimentals dels Pactes de la Província d’Alacant, mostrant els avanços i millores d’aquests, tant des del punt de vista del procés com de la seua aplicació en el territori.
En el context dels resultats dels Projectes Experimentals, el professor Víctor Climent de la Universitat d’Alacant, ens va aportar una breu explicació del mesurament d’impacte quant a la seua possible aplicació als Projectes Experimentals.
Cal destacar l’èxit de les jornades formatives en general durant els mesos de juny i juliol, amb més d’un centenar d’inscrits entre els assistents presencials i els que es van connectar via online. Mereix especial consideració l’assistència tècnica dels membres del projecte, tant els de la Universitat d’Alacant, Blanca Ramírez, com del professor Ghaleb Fansa de la Universitat de València, per generar les condicions necessàries perquè les jornades pogueren fer-se de manera virtual i arribar a tot el territori valencià.