ActualitatUniversitatsUniversitats Castelló

Formació AVALEM a l’interior de Castelló

By 14/09/2021No Comments

Les dos primeres jornades de formació AVALEM a la província de Castelló han coincidit en un tema clau en el desenvolupament territorial: la situació de les localitats d’interior afectades pel risc de despoblació. La primera d’aquestes jornades, celebrada a Castellnovo en el pacte de l’Alt Palància, va estar centrada en les oportunitats que ofereix l’àmbit rural; la segona jornada, a Castellfort en el pacte dels Ports, va abordar les possibilitats de l’emprenedoria en economia social.

Aquestes dos jornades han servit, a més de per a donar a conéixer el projecte AVALEM i la difusió de continguts específics, per a posar de manifest les possibilitats de municipis de menor grandària. Entre els resultats de la pandèmia COVID hem d’incloure un efecte positiu derivat de la incorporació en la nostra activitat quotidiana d’eines de comunicació que permeten traslladar el centre formatiu a aquests territoris amb menys població. La presència d’assistents presencials es va situar en els dos tallers en unes 25-30 persones, la qual cosa hem de posar en valor pel compromís amb el territori que els assistents van demostrar.

Pel que fa a l’assistència en línia, les dades de connexió es van situar entorn dels 100 assistents en tots dos casos.

La lluita contra la despoblació, centralitzada en la Direcció General AVANT de la Generalitat Valenciana, exigeix de múltiples front d’actuació. És evident que no és un tema exclusiu de mercat laboral, però tant la formació com les possibilitats d’ocupació tenen una posició central en la lluita contra la despoblació. La implicació de LABORA i de les universitats amb el projecte AVALEM i amb el territori és indiscutible en totes les actuacions que es venen desenvolupant en els últims anys.

Ara bé, hem de donar especial importància a aquestes accions d’acostar expressament la formació a aquells territoris afectats per la despoblació i on la dotació de serveis destinats a aquesta finalitat és mes escassa.

Aquests dos cursos ens serveixen d’exemple i s’emmarquen en la voluntat de realitzar formació en el territori més enllà de la grandària del municipi, i acostar així el projecte a zones afectades per la despoblació. No es tracta d’una declaració d’intencions, ni de plans de futur, sinó d’un fet consumat i que hauria de fer-se extensiu a altres actuacions de la Generalitat Valenciana.

Leave a Reply