ActualitatAcord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local en la Marina AltaPactesPactes Alacant

PACTE’MA analitza el paper de la dona en el mercat laboral de la Marina Alta

By 14/09/2021No Comments

L’Observatori Marina Alta participa en la Jornada sobre la inclusió de les dones en risc d’exclusió social en l’àmbit laboral.

Pacte’MA i Creama, a través de l’Observatori Marina Alta, van col·laborar aquest estiu amb la Massma i l’Ajuntament de Pedreguer en la celebració d’una Jornada dirigida a les empreses sobre la inclusió en el mercat laboral de les dones en risc d’exclusió social, que es va celebrar el passat 29 de juny en les instal·lacions de l’IES de Pedreguer.

En aquesta jornada es va poder aprendre i debatre sobre les experiències aportades de diverses entitats, públiques i privades, i donar a conéixer casos d’èxit d’inclusió laboral i social d’aquest col·lectiu, tant a la nostra comarca com en altres territoris. També es van presentar els primers resultats sobre l’estudi de prospecció entre les empreses de la comarca amb la finalitat d’iniciar un procés efectiu d’inserció d’aquest col·lectiu tan vulnerable.

L’Observatori Marina Alta va participar aportant dades actualitzades del paper de la dona en el mercat laboral de la Marina Alta. Així, es va poder comprovar que, encara que poblacionalment existeix pràcticament el mateix nombre de dones que d’homes, no hi ha paritat en cap dels indicadors laborals analitzats. D’aquesta manera, i a manera de resum, es van destacar els següents resultats:

• A la Marina Alta, hi ha pràcticament el mateix nombre d’homes i dones en edat de treballar (16 a 64 anys); 57.170 homes enfront de 57.430 dones.
• 1 de cada 4 dones de la comarca que busquen treball activament, estan aturades.
• 1 de cada 3 dones no es planteja, en aquest moment, la seua incorporació al món laboral.
• 1 de cada 2 dones en edat de treballar, no està fent-ho.
• Actualment, hi ha més de 8.000 dones esperant que algú les contracte i, d’aquestes, el 50% tenen més de 45 anys.
• Més de 7.900 dones treballadores han sigut afectades per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (en total, 400 més que homes).
• 1 de cada 3 dones es troben actualment en risc d’exclusió social (dades de 2019).
• I, finalment, un problema endèmic de la nostra comarca i que afecta tots dos sexes per igual, 8 de cada 10 contractes que es formalitzen són temporals.

La Jornada va concloure amb un enriquidor debat entre els representants de les empreses i les entitats públiques allí presents i es va manifestar la clara voluntat de totes i tots per a avançar en aquest projecte i es van fixar els pròxims passos a realitzar.

Leave a Reply