ActualitatUniversitatsUniversitats Alacant

La UA, en el context del projecte Avalem Territori, elabora un estudi provincial sobre l’impacte econòmic i laboral de la COVID-19

By 27/10/2021No Comments

Amb l’objectiu de desenvolupar una anàlisi rigorosa de l’actual escenari de crisi multisectorial, el grup d’investigació de la Universitat d’Alacant AVALEM TERRITORI ha elaborat l’estudi sobre els efectes de la Covid-19 en l’economia i l’ocupació de la província d’Alacant. Això ve en el marc de diverses investigacions relacionades amb el desenvolupament local, la planificació estratègica i la innovació territorial, que estan vinculades amb el projecte AVALEM TERRITORI que finança LABORA Servei Valencià de Formació i Ocupació Pública. A la província de Castelló i de València ho estan duent a terme els equips de treball de l’UJI i la UV, respectivament.

Partint d’un sistema metodològic de caràcter experimental, innovador i participatiu, s’ha anat reforçant una xarxa d’agents i entitats que treballen pel territori i que denominem stakeholders (Associacions Empresarials, Sindicats, Agents de Desenvolupament Local, Centres d’Investigació, Entitats del Tercer Sector, etc.). Així, a petició de LABORA es va abordar aquesta investigació en xarxa per a detectar els nous processos laborals, territorials, socials i econòmics que estan esdevenint en la pandèmia.

En el cas de la nostra província, la Universitat d’Alacant és l’encarregada de dissenyar un full de ruta comú per a treballar junt i amb els equips tècnics dels set Pactes Territorials per l’Ocupació conformats. S’ha creat, per tant, una iniciativa que pretén generar un marc d’investigació en xarxa per a, d’aquesta manera, identificar els reptes que cada territori haurà d’afrontar a curt, mitjà i llarg termini. Aquesta metodologia ha permés arribar a un total de 167 enquestats distribuïts pel territori provincial, sent tots ells grups d’interés (Assoc. Empresarials, Sindicats, ADL, Fundacions, Centres d’FP, Ajuntament, etc.).

Els resultats de la investigació revelen dos escenaris oposats però complementaris. D’una banda, les dades estadístiques d’ocupació (contractacions, desocupació, afiliació a la Seguretat Social i ERTE) reflecteixen la situació conjuntural de crisi que està patint la província alacantina, especialment agreujada en aquells sectors econòmics més castigats per les restriccions de la pandèmia (hostaleria, turisme, serveis, etc.). També a escala laboral i social la situació és poc falaguera. Es conclou que el caràcter estructural de la precarietat laboral, així com la bretxa digital generalitzada, ja siga per territoris, sectors d’activitat o segons el perfil sociològic, són dos aspectes substancials que ens obliguen, de nou, a estar en alerta com a societat. També sobreïx, en el pla de les febleses trobades, la qüestió de la vulnerabilitat laboral de determinats grups de població, com les persones majors de 45 anys, principalment dones en situació de desocupació, i el personal laboral dedicat a l’economia informal o en situació d’economia submergida, sent la població migrant una de les més castigades.

Imatge de la Presentació de l’Enquesta que té com a títol IMPACTE SOCIOECONÒMIC DEL COVID A la PROVÍNCIA D’ALACANT
No obstant això, d’altra banda, a nivell qualitatiu, i esperançador, s’han succeït diferents processos que difícilment hagueren tingut el mateix desenllaç de no ser per la situació excepcional de crisi pandèmica. Ens estem referint a qüestions tan diverses com l’impuls cap a l’ús de la tecnologia en diferents activitats econòmiques tradicionals, la incorporació del teletreball i noves formes d’organització laboral. També de les estratègies de solidaritat i d’adaptació als canvis que s’han assumit des de l’àmbit públic, associatiu i empresarial. A més, els nous hàbits adquirits d’una banda important de la societat civil quant a noves pautes de consum o motivacions turístiques projecten unes necessitats de canvi i adaptació sense precedents.
Els detalls de l’estudi es podran consultar en la pròxima publicació que eixirà la llum a la fi d’enguany, coordinada per la Universitat de València. En ella es podrà consultar informació sobre tota la Comunitat Valenciana.

Leave a Reply