Dins de les sessions de formació AVALEM es va dedicar una jornada a l’exposició dels projectes experimentals desenvolupats pels pactes de la província de Castelló. El pacte Maestrat Litoral va ser l’escollit per a l’activitat que es va desenvolupar en la pròpia seu del pacte a Benicarló. A la jornada van assistir els nou pactes de la província, sis d’ells ho van fer de manera presencial i tres en format en línia.
L’activitat va comptar també amb la participació dels sindicats UGT i CCOO que intervenien per primera vegada en aquestes jornades i que van exposar resumidament el seu compromís amb el desenvolupament del programa AVALEM i amb els projectes experimentals. La presentació de la jornada va comptar amb l’assistència de Josep V. Andrés com a Director Territorial de la Conselleria d’Economia a la província de Castelló, a més de representants del Pacte, de l’ajuntament de Benicarló i de l’UJI com a universitat organitzadora.
Considerem important destacar que la jornada de Benicarló va permetre conéixer al personal tècnic dels Pactes, i en general als inscrits en aquesta sessió, les peculiaritats de cada projecte experimental i s’estan desenvolupant. Entre els detalls exposats es trobaven cursos de formació específics adaptats a les necessitats de teixit productiu del territori, així com tasques vinculades amb l’assessorament empresarial en dos segments fonamentals com són l’orientació a vendes i canals en línia i, en segon lloc, a la col·laboració amb agrupacions empresarials en el disseny d’estratègies de consolidació d’àrees industrials i accés a fons per a la millora en la competitivitat empresarial. Aquest últim bloc de treball dels Pactes suposa un pas endavant en la seua implicació en el desenvolupament econòmic i creació d’ocupació en el territori, en incorporar en les seues tasques la col·laboració estratègica amb empreses i agrupacions d’empresaris locals. Els resultats apunten a la creació de xarxes empresarials, informació sobre la possibilitat de compartir recursos i el suport en la gestió d’entitats com la constitució i acreditació d’EGM.
Els sindicats per la seua part van insistir en la necessitat d’estar presents en la presa de decisions i orientació de les tasques dels pactes. Així, van plantejar la seua participació en el projecte des d’una posició activa en orientació dels segments d’especialització productiva de cada territori. Pretenen d’aquesta manera contribuir al fet que els resultats de les estratègies per l’ocupació, que estan en la base dels projectes experimentals, tinguen un clar reflex en la creació de llocs de treball i que aquests responguen a un model laboral basat en la formació dels treballadors, la millora en la productivitat del teixit empresarial i, en definitiva, de la millora en les condicions laborals per al conjunt dels territoris.
Així doncs, el resultat de la jornada va permetre conéixer els projectes experimentals de la resta de pactes, igual que va succeir amb les jornades prèvies de Xixona i Llíria, i a més va servir de connexió entre els pactes de Castelló i de reforç en el grau de compromís de sindicats, tècnics dels tots els pactes, LABORA i la Universitat Jaume I amb el desenvolupament dels territoris que componen la província de Castelló.