ActualitatUniversitat ValènciaUniversitats

Avalem Territori i LABORA: un informe sobre el COVID-19

By 27/10/2021No Comments

Durant l’exercici 2021 les universitats de València, Alacant i Jaume I de Castelló, en col·laboració amb els pactes i acords territorials per l’ocupació, i promogut per LABORA, han elaborat un informe d’avaluació de l’Impacte de la pandèmia COVID-19 en el territori valencià.

La metodologia comuna s’ha basat, en primer lloc, en l’explotació de fonts estadístiques facilitat pel propi organisme públic LABORA. S’ha tractat la informació amb més de 8 milions de dades que aglutinen demandants d’ocupació i contractes; així com afiliats a la Seguretat Social i ERTE i facilitats pel Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana i el Portal de Dades Obertes respectivament.

D’altra banda, s’ha dut a terme una Labor d’entrevistes a diversos actors del territori superant les 200 entrevistes. Destaquen els tècnics dels pactes, ADL, representants sindicals i representants de l’empresari i l’administració pública local.
L’estudi que pròximament serà presentat alterna conclusions de tall estadístic amb reflexions basat en el treball qualitatiu.

A més, dels informes elaborats pels equips de les tres universitats s’han incorporat els estudis redactats per diversos equips tècnics dels pactes que han seguit les indicacions i sugeriments de les universitats. De manera que l’informe constitueix de nou un treball coral amb aportacions de les institucions acadèmiques i de les organitzacions territorials de l’ocupació.

Entre les principals conclusions de l’informe cal destacar: (A) la desigual incidència del Covid-19 en els diversos territoris funcionals de les Comunitat Valències. S’aprecien notables diferències entre els territoris metropolitans i les seues respectives corones, les comarques amb una activitat econòmic consolidada i diversificada i les comarques deprimides condicionades per la seua estructura econòmica agropecuària; (B) diferències en les conseqüències del Covid-19 en funció del sector econòmic i, per tant, efectes diversos en funció dels territoris. El sector serveis ha patit un impacte especialment negatiu (una reducció del 50% dels contractes signats en aquest sector en comparació entre 2019 i 2020), el sector turístic s’ha vist, en particular, el més afectat. L’impacte en el sector industrial va ser generalitzat, però sense aconseguir els valors del sector terciari.

Les dades de juliol del 2021 en matèria del mercat laboral reflecteixen una considerable recuperació de l’ocupació aconseguint nivells similars al període previ a la pandèmia. L’informe elaborat sobre l’impacte del Covid-19 recull els detalls d’evolució d’aquests sectors i en els processos socioeconòmics que els han acompanyats segons comarques.

Leave a Reply