ActualitatPacte territorial per l'ocupació de la Mancomunitat de l'Alt Espadán-MijaresPactesPactes Castelló

La importància de l’agricultura i la ramaderia en el territori de la Mancomunitat l’Alcalatén-Alt Millars

By 14/07/2023No Comments

El sector agrícola i ramader és el motor de l’economia dels pobles pertanyents a la Mancomunitat l’Alcalatén-Alt Millars i, per tant, fomenta el manteniment de famílies en els municipis, evitant la despoblació de molts d’ells.

En els municipis de Castillo de Villamalefa, Figueroles, les Useres, Ludiente, Llucena, Villahermosa del Río i Zucaina la principal ramaderia existent és ovina, bovina i porcina.

La dedicació al camp està directament vinculada amb el turisme rural, ja que l’agricultura i la ramaderia són molt característiques i representatives de la cultura d’aquesta zona, per la qual cosa han de preservar-se, protegir-se i valorar-se amb la finalitat de fomentar també el turisme rural.

Els professionals d’aquest sector dels municipis mancomunats expressen el seu malestar respecte a la situació actual. Hi ha un gran nombre d’explotacions ramaderes que veuen el seu futur amb molta incertesa i por, ja que el nombre de joves que segueixen en les granges és cada vegada més reduït, per la qual cosa la falta de relleu generacional i el descens de les explotacions continua augmentant.

Aquesta és una forma de vida que es transmet de generació en generació, la qual s’està perdent, considerant-se que ha de mantindre’s, no únicament perquè siga el principal sector econòmic d’aquests municipis, sinó perquè també ho és en tota Espanya.

A més, cal destacar que aquesta activitat econòmica també beneficia al medi ambient, atés que el bestiar neteja les vies d’accés, millorant l’accessibilitat a camins i prevenint el risc d’incendis.

Els agricultors i ramaders assenyalen els obstacles als quals s’enfronten: la sequera, l’augment de les matèries primeres i les traves administratives que, com a conseqüència, generen moltes despeses econòmiques per requerir-los habilitats respecte a la digitalització dels documents per a les que no estan capacitats, per la qual cosa han de dependre de gestors i persones externes, la qual cosa suposa un cost extra. Per això, exigeixen ajudes efectives i que se’ls valore com a professionals.

Un dels objectius Pacte per l’Ocupació de la Mancomunitat L´Alcalatén- Alt Millars per al PROGRAMA EMPACE 23-24 és potenciar el turisme rural i l’emprenedoria per a fomentar l’ocupabilitat i el creixement en els municipis mancomunats. Mitjançant el plantejament de línies estratègiques es pretén frenar la despoblació, fomentar l’emprenedoria juvenil, oferir noves oportunitats, millorar les condicions econòmiques, innovar el sector agrari i ramader, etc.

Leave a Reply