La cita va incidir en la importància de dinamitzar l’economia industrial i reclama inversions en el mercat de l’habitatge.
Vilafranca. 29 de novembre de 2022
La indústria i la seua capacitat per a lluitar contra el despoblament van ser les
figures centrals de la jornada que va esdevindre el dimarts 29 de novembre en la Casa Social de Vilafranca, organitzada per la Càtedra AVANT-UJI i l’Agenda
Valenciana Antidespoblament, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i Reactiva Els Ports.
La jornada va reunir en Vilafranca, un municipi eminentment industrial ubicat
en l’interior de Castelló, el que suposa una excepció en el territori valencià, a grans i mitjanes empreses arrelades a la comarca dels Ports com ara Marie Claire, Hilaturas Temprado, Renomar, Carns Noel i també en zones de l’interior castellonenc com LM Wind Power, ubicada a les Coves de Vinromà (Plana Alta).
En aquest sentit, les persones representants de les grans empreses i els petits
i mitjans empresaris van explicar la seua visió de la indústria en una comarca de l’interior valencià i com la seua acció va més enllà dels resultats econòmics.
Així, van incidir en què, per exemple, la relació amb els treballadors va “més enllà d’un acord mercantil”, com va incidir el representant de l’empresa LM Wind Power.
Precisament, Noel Martí, de l’empresa Carns Noel, ubicada en Vilafranca,
responent a una pregunta sobre el sentiment de pertinença a la comarca, va indicar que “estem ací perquè volem estar ací; hem nascut acció i hem decidit viure ací perquè estem al millor lloc del món, perquè és el nostre lloc al món”.
Una visió que va compartir Francisco Temprado, (Hilaturas Temprado SLU),
qui va voler reivindicar que “no és veritat que a la comarca no hi ha futur; n’hi ha, i hi ha iniciatives empresarials i projectes que cal valorar”. A més, Temprado va instar les institucions a cuidar les empreses tradicionals instal·lades en entorns rurals, les quals ofereixen viabilitat i estabilitat econòmica i laboral i també va insistir en què esdevé fonamental canviar la visió del jovent de la comarca vers les oportunitats i la vida en els municipis d’interior.
De manera conjunta, una de les reivindicacions que tingueren un ressòcompartit fou la manca d’habitatge, la qual es vista pels empresaris com la principal dificultat que troben a l’hora de què personal qualificat es trasllade a viure a la comarca.
L’esdeveniment celebrat a Vilafranca també va sumar una taula institucional aldebat, en la qual el secretari autonòmic d’Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu, va destacar la capil·larització de les ajudes per a la formació impulsada per Laboral per tal que les iniciatives arriben a tots els municipis, i també va enaltir l’increment del pressupost de Labora, el qual arribarà als 600 milions d’euros en 2023, xifra que multiplica per 5 la inversió des de 2015. Per la seua banda, Sílvia Cerdà, directora general d’Indústria i Mines, va recalcar que la distribució de la producció industrial al territori valencià es veu agreujada per la litoralització i que cal treballar per facilitar projectes en zones interiors.
Una visió compartida per Vicente Budí, responsable de la Càtedra AVANT-UJI, el qual va incidir en què l’ocupació modifica les tendències poblacionals i que les restriccions que es troba la indústria per a instal·lar-se en aquests territoris, com ara la falta de dinamisme econòmic, la mida reduïda del mercat local, els costos i les dificultats d’accés als equipaments públics, la manca de cicles formatius de caràcter industrial i els problemes per a la creació de sòl industrial s’imposen a les fortaleses com el compromís amb el territori i el saber fer de la indústria tradicional, el qual va voler desvincular de l’artesania i focalitzar en la retenció del talent que esdevé en les empreses ubicades a l’interior.
En la clausura, la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament,Jeanette Segarra, va criticar les polítiques “de dècades” que han provocat el despoblament del territori i va reivindicar que el projecte de vida al litoral no ha de ser l’única opció. Una visió compartida per l’alcaldessa de Vilafranca, Sílvia Colom, que va destacar la importància dels cicles formatius en energies renovables que ha impulsat el municipi de la mà de la Conselleria d’Educació i l’empresa Renomar.