El Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Producció Agroecològica pot convertir la comarca en una destinació preferencial per a estudiants d’aquesta branca.

Les Administració Públiques i la Mancomunitat del Racó d’Ademús des de fa anys estan treballant conjuntament per a aconseguir impulsar un desenvolupament de la comarca òptim i frenar la despoblació. Per això, un dels projectes més importants i transversals en els quals s’està treballant és el projecte “Rincón Impulsa”, una aposta per ajudar i promoure el sector primari, el qual, de manera transversal impulsarà al creixement de la resta de sectors, fomentant l’ocupació i emprenedoria a la comarca, i en definitiva, oportunitats per a fixar població.

Un dels projectes per a impulsar aquest creixement va ser la implantació d’un cicle formatiu de grau mitjà en producció agroecològica en l’IES Ademuz, el qual es va aprovar en el 2019 i que va començar a impartir-se el mateix curs 2019-2020.

Aquest cicle no sols se centra en la formació del sector primari (ramaderia i agricultura ecològica), sinó que abasta tot un ventall de possibilitats, des de la transformació del producte primari fins com comercialitzar productes ecològics.

El grau formatiu inicialment va ser una de les grans apostes comarcals per a evitar l’èxode juvenil, però durant aquest curs hem comprovat que el cicle està ajudant a les persones que treballen o volen dedicar-se a la rama ecològica, ja siga en l’inici del procés, en la transformació o tan sols en la seua comercialització, mostra d’açò és que tots els matriculats en el cicle són persones majors de 30 anys que estan iniciats o volen començar la seua activitat empresarial ecològica, que donarà un valor afegit als seus productes.

Durant el primer curs els alumnes van poder preparar una parcel·la per a iniciar la sembra dels cultius d’hivern. I ho van fer en un marc d’aprenentatge pràctic, utilitzant diferents eines i equips per a comparar resultats, a més de la identificació de plagues, amb la finalitat de planificar l’estratègia més adequada per al seu maneig.

A més, les empreses de la comarca que treballen en el sector ecològic estan obertes al fet que els alumnes del cicle puguen realitzar les seues pràctiques en les seues empreses, mostra d’això han sigut les diferents visites dels alumnes a experiències de dins i fora de la comarca del Racó d’Ademús, podent fer treball de camp i conéixer altres tècniques amb productors experts en la matèria i en el territori.

A causa de la crisi sanitària de la Covid-19 el curs passat es va veure obligat, com la resta de centres educatius d’Espanya, a realitzar les seues classes online. Aquest curs 2020/2021 la direcció i l’equip docent de l’IES Ademuz han determinat que el primer curs del grau mitjà en producció agroecològica s’impartisca en modalitat semipresencial amb l’objectiu d’adaptar el curs a la normativa covid i per la seguretat de l’alumnat i docents.

Les matricules estan obertes fins al dia 9 de setembre, però segons informació del centre educatiu no hi haurà problema a matricular-se una vegada passat aquest termini. Per a més informació es pot contactar amb el 978 78 70 05 o informar-se a través de la web de Pacte per l’Ocupació Emprén Rincón http://rinconimpulsa.rincondeademuz.es/

Leave a Reply