ActualitatPacte per a l'Ocupació en la ciutat de ValènciaPactesPactes València

València Activa adequa per barris les polítiques d’ocupació a través de l’Observatori Socioeconòmic d’Ocupació i Formació

By 30/09/2020No Comments

La Fundació València Activa del Pacte per a l’Ocupació de la Ciutat de València – Comunitat Valenciana, posa en valor la labor de l’Observatori Socioeconòmic d’Ocupació i Formació de la ciutat de València per a la creació i adequació de polítiques d’ocupació sobre la base de les necessitats reals de cada barri de la ciutat.

En el marc dels projectes experimentals subvencionats per LABORA, la Fundació València Activa del Pacte per a l’Ocupació de la Ciutat de València – Comunitat Valenciana, adequa les seues polítiques d’ocupació per barris gràcies a la labor de l’Observatori Socioeconòmic d’Ocupació i Formació de la ciutat de València, “una eina fonamental a través de la que s’han dissenyat programes específics de formació i inserció a la nostra ciutat i s’ha dut a terme la caracterització socioeconòmica dels 87 barris de la ciutat”, segons paraules de la responsable de l’Àrea de Desenvolupament Innovador, Pilar Bernabé.

La regidora ha indicat que “a través de l’Observatori Socioeconòmic d’Ocupació i Formació la ciutat de València s’ha realitzat la primera estratègia d’ocupació i desenvolupament local en el districte de Benicalap, comptant amb la participació dels agents econòmics i socials”. Així mateix, ha informat que “s’ha iniciat l’elaboració de l’estratègia de Pobles de l’Oest, a la qual seguiran la resta de districtes de la ciutat”.

L’Observatori, a més de treballar amb fonts secundàries, també desenvolupa en la seua metodologia la utilització de fonts primàries generades pels propis serveis que presta València Activa com és l’Agència d’Ocupació, Barris per l’Ocupació o VIT Emprén, en uns altres. La regidora ha matisat que “aquest servei està fent un treball important en l’elaboració d’indicadors de seguiment dels programes d’ocupació, emprenedoria i formació, i del propi pla estratègic”.

D’altra banda, Bernabé ha comentat que “a més d’haver realitzat més de 50 informes sobre el mercat de treball a la ciutat de València, l’Observatori també realitza informes específics sobre la situació laboral de les dones, joves, població major de 54 anys i persones desocupades de llarga duració”.

Aquesta eina d’anàlisi, tal com ha recordat Bernabé, “ens ha permés, durant aquests anys, detectar les necessitats de cada barri de la nostra ciutat, contribuint així a la posada en marxa de programes específics de formació i inserció laboral com Barris per l’Ocupació”. A més, ha recordat que “en el marc del programa AVALEM Territori, l’Observatori Socioeconòmic, al costat de la Universitat de València, està dissenyant una estratègia territorial d’ocupació de la ciutat”.

En aquesta línia, la regidora ha insistit que “gràcies a l’Observatori es recull, analitza i difon informació relativa al comportament del mercat de treball local, així com es realitza seguiment de les accions en matèria d’ocupació a València”.
“Aquest servei s’encarrega d’identificar les necessitats per a la inserció sociolaboral de les persones desocupades de la nostra ciutat i, especialment, de buscar l’estabilitat en l’ocupació dirigida a joves, dones, persones en atur de llarga duració i persones amb diversitat funcional”, ha remarcat Bernabé al mateix temps que ha recordat que “es tracta d’una eina que ens permet detectar els sectors més afectats i plantejar programes i polítiques específiques per a aquests, una cosa fonamental en aquest període post COVID-19”.

Així mateix, l’edil ha posat en valor “l’evolució” de l’Observatori Socioeconòmic des de la seua posada en marxa, destacant la recopilació de dades pròpies específiques de cada barri o, recentment, amb la creació del panell de seguiment econòmic, que es va constituir durant l’estat d’alarma.

En aqueix sentit, Pilar Bernabé ha destacat “la importància del treball realitzat des de l’Observatori Socioeconòmic, ja que ens ha permés poder analitzar amb profunditat la realitat laboral de la nostra ciutat, les tendències laborals i ens ha facilitat la presa de decisions i la implementació de les polítiques actives d’ocupació a nivell local”.

Així mateix, recentment, València Activa ha organitzat la tercera trobada estatal d’Observatoris Socioeconòmics i Urbans locals, en el qual han participat més de 20 observatoris de referència a nivell nacional, en el qual es van intercanviar metodologies i bones pràctiques i es va posar en valor el paper que està exercint l’Observatori a la ciutat de València.

L’Observatori Socioeconòmic està compost per l’Ajuntament de València, la Fundació València Activa del Pacte per a l’Ocupació de la Ciutat de València – Comunitat Valenciana, la Confederació Empresarial Valenciana, UGT, CCOO i USO, i en el qual participen entitats com LABORA, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.
http://www.valencia.es/valencia/noticias/noticia_073036?lang=2&seccion=5&temid=6&nivel=5_2_6

Leave a Reply