ActualitatUniversitatsUniversitats Alacant

La UA organitza el II Fòrum Provincial de Pactes per l’Ocupació en format virtual

By 30/09/2020No Comments

La Universitat d’Alacant (UA), amb la Vicerectora d’Estudiants i Ocupació, la professora Nuria Grané Teruel i la resta del seu equip d’AVALEM TERRITORI, va organitzar el II FÒRUM PROVINCIAL el passat 2 de juliol, que va portar per títol “Aprenentatges compartits. Assoliments i millores”.

El mes de juliol passat els sis PACTES TERRITORIALS PER L’OCUPACIÓ de la província d’Alacant, que cobreixen quasi la totalitat del territori alacantí (excepte les comarques de l’Alt i Mig Vinalopó i la Marina Baixa), van compartir els seus projectes, èxits, accions i reflexions sobre el funcionament dels pactes. Tot això per part dels seus tècnics, més d’una vintena en total, la gran majoria Agents de Desenvolupament Local. En efecte, ACTAIO (Alcoi-Ibi-Ontinyent), ACTEI (L’Alacantí), CONVEGA (Vega Baixa), CREAMA (Marina Alta) i els pactes municipals d’Elx i Alacant, amb els seus responsables i equips, van fer una posada en comú sobre els resultats d’aquests acords territorials, destacant la seua utilitat com a eines transversals per a articular accions conjuntes i consensuades amb les parts interessades. Un instrument que, subvencionat i renovat per LABORA, es va començar a implementar en el territori valencià en 2016. Tot això, a fi de poder portar accions supralocals en matèria d’ocupació, formació, innovació territorial i capacitació, complementant altres projectes, i intentant millorar la competitivitat dels territoris.

Entre altres accions remarcades pels Pactes Territorials per l’Ocupació de la Província d’Alacant s’han destacat la posada al dia de les Estratègies Territorials, en relació als eixos establits en el seu moment, com la identificació d’oportunitats, la valorització dels recursos a escala supralocal, el treball col·laboratiu i diferencial, així com la identificació de necessitats en matèria d’ocupació i formació. Una vegada es va donar la benvinguda als participants per part de la nostra Vicerectora Nuria Grané, els pactes van tindre una intervenció en la qual van exposar tot el que havien fet, així com la naturalesa dels projectes experimentals que estan desenvolupant, i que s’acompanya amb el suport i supervisió del nostre company Víctor Climent de l’Observatori d’Ocupació i Emprenedoria de la UA. Evidenciant els aspectes més positius, la majoria, encara que també els menys falaguers. En aquest últim cas es va evidenciar que a vegades no són suficients els recursos (humans i econòmics) per a donar resposta a les necessitats reals dels municipis integrants en els pactes. D’altra banda, es va parlar de lo difícil que resulta visibilitzar a totes les parts interessades del territori i les iniciatives desenvolupades. Es van veure en positiu les aliances públic-privades establides i el seu reforç a través dels projectes que es fan en cadascun dels pactes. Un altre aspecte important va ser l’impacte de la COVID-19 en les iniciatives dutes a terme i, sobretot, en l’ocupació i teixit empresarial de la província. Ací també s’estava realitzant una valoració per part dels pactes, a fi d’implementar informes sobre la seua repercussió. Es va destacar el treball en xarxa, la formació reglada i no reglada, la necessitat de continuar fent costat als col·lectius vulnerables com els majors de 45 anys, dones, joves i persones sense qualificació, que, davant la crisi econòmica, han hagut de reinventar-se i actualitzar-se en habilitats i competències professionals.

Es va posar de manifest la diversitat i pluralitat del teixit socioproductiu de la província d’Alacant, ja que la naturalesa dels projectes duts a terme era tant de temàtica agroalimentària, com turística, industrial, de capacitació i emprenedoria (formació a les empreses, webinar, marca territori, treballs en col·laboració amb associacions i col·lectius locals, etc.). La intervenció de cadascun dels pactes va ser moderada pels professors José Miguel Giner i Antonio Martínez Puche, sent les conclusions de la jornada resumides pels investigadors Juan López i Javier Ortega. Després de tres hores de proposició, reflexió i debat final, la sessió va ser clausurada per Núria Grané, com a coordinadora del projecte AVALEM TERRITORI en la Universitat d’Alacant, agraint la participació, disposició i interessants aportacions de tots els assistents. Vídeo. II Fòrum PACTES PER L’OCUPACIÓ de la província d’Alacant: https://youtu.be/dlpOXpxl8Tk

Leave a Reply