La tardor és el període més destacat per als aficionats a la micologia. La diversitat de paisatges i climes dels municipis pertanyents al Pacte per l’Ocupació L´Alcalatén-Alt Millars permet la identificació d’una gran varietat d’espècies diferents, moltes de les quals arriben a la seua màxima esplendor en aquesta estació.

L’activitat de recol·lecció de bolets és una de les principals promotores del turisme rural en aquests municipis, ja que sempre s’han vist beneficiats per l’arribada d’una multitud de gent que planifica escapades a la naturalesa per a buscar bolets. Principalment, els termes de Castillo de Villamalefa, Zucaina i Villahermosa del Río (pertanyents a la comarca de l’Alt Millars), són els municipis del Pacte en els quals el territori és més favorable per a l’eixida de bolets, donat el seu clima.

Els municipis integrants en el Pacte s’han vist afectats i estan patint les conseqüències del canvi climàtic. Una sequera prolongada a la primavera i estiu ha endarrerit l’esperada temporada micològica i l’aparició de rovellons i, encara que les pluges de principis de setembre permeteren la valoració de bones previsions, aquestes han sigut escasses.

S’ha detectat un gran descens del turisme rural a causa de l’absència de bolets en el territori, per la qual cosa els comerços d’aquests xicotets pobles rurals han patit també les conseqüències. L’oci que sempre ha generat aquest tipus d’activitat s’ha reduït notablement, perjudicant en l’economia, ja que sempre ha sigut un important impuls econòmic per als sectors de restauració, gasolineres, xicotets comerços, etc. El sector hostaler ha sigut el principal afectat, disminuint fins a un 50% la seua producció. A més, els bolets són aprofitats per particulars, empreses productores, comerciants i hostalers, els quals els utilitzen per als demandats menús de temporada.

Aquest aspecte dificulta encara més el creixement econòmic i turístic dels municipis en risc de despoblació. Es tracta, en aquest cas, de factors externs i incontrolables relacionats amb aspectes meteorològics que agreugen encara més les problemàtiques persistents en aquests municipis. Aquesta situació porta amb si grans repercussions que no es veuen compensades i generen pèrdues econòmiques rellevants i irreparables.

Leave a Reply