ActualitatUniversitat ValènciaUniversitatsUniversitats AlacantUniversitats Castelló

Continua la col·laboració entre Labora i les Universitats

By 11/11/2020No Comments

Durant el present any 2020 les universitats de València, Alacant i Jaume I de Castelló han fet diverses tasques conjuntes emmarcades en el projecte de LABORA-GVA “Avalem Territori”. Malgrat la crisi de la Covid-19, les diverses accions previstes s’han anat desenvolupant al llarg de l’any, amb el necessari procés d’adaptació imposat pel confinament i les seues conseqüències.

Gràcies al conveni subscrit entre el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (LABORA-GVA) i les Universitats citades s’ha materialitzat un gran projecte coral, perquè al costat dels Pactes i Acords per l’Ocupació, s’ha confeccionat un document editat que recull les estratègies elaborades per equips tècnics dels 26 Pactes, mitjançant l’assessorament dels investigadors universitaris. Es tracta d’una magna obra, que servirà de referència per als passos a seguir en la millora del mercat laboral en els territoris de la Comunitat Valenciana. S’ha aplicat la metodologia dissenyada per investigadors de la Universitat de València i s’ha comptat amb les especificitats que aporta el fet diferencial territorial. Des de les universitats s’ha procedit a facilitar informació estadística necessària, a la validació d’estratègies territorials propostes pels Pactes i s’han recollit en una edició, digital i en paper, els informes territorials estratègics per a cada Acord Territorial per l’Ocupació. Es tracta d’un treball conjunt entre Labora, les tres universitats participants i els 26 Pactes.

De la mateixa manera s’ha procedit a avaluar els projectes experimentals abordats pels Pactes. Ha consistit de nou en una experiència molt interessant que permet identificar els casos d’èxit que poden reproduir-se en altres territoris. S’ha aplicat un sistema d’indicadors que permet la comparació entre les accions realitzades.

Les necessitats formatives dels territoris han sigut abordades pels equips universitaris, amb la col·laboració i participació dels Pactes i de diversos actors de les comarques de la Comunitat Valenciana. Com a resultat s’han redactat diversos informes, en els quals s’han recollit les singularitats del territori, així com els primers efectes de la crisi de la Covid-19. Aquests informes aniran ampliant-se amb l’anàlisi dels efectes de la pandèmia.

La innovació territorial valenciana ha sigut objecte d’estudi. S’ha comptat com a antecedent el projecte similar desenvolupat durant el 2019, i publicat durant el 2020, La innovació territorial i l’ocupació en la Comunitat Valenciana. S’han analitzat 9 territoris, amb les seues respectives especialitzacions econòmiques, la qual cosa ha facilitat un millor coneixement dels processos d’innovació i les seues relacions amb el mercat laboral. És el cas de la citricultura de la Ribera del Xúquer o de la Plana de Castelló, els Parcs Naturals de Penyagolosa, Hoces del Cabriel i la Font Roja d´Alcoi, la indústria de l’automòbil d’Almussafes i el seu entorn, el districte digital d’Alacant o la producció artesana d’aliments de l’interior castellonenc.

Finalment, els equips universitaris de la Universitat de València, Alacant i Jaume I de Castelló han elaborat un informe tècnic a petició de LABORA-GVA sobre la jornada laboral, aplicat a sectors i territoris determinats. Es tracta d’una anàlisi de les realitats del mercat laboral valencià i de les possibilitats que planteja la innovació en l’organització del treball en temes com la flexibilitat horària, el teletreball o la dedicació laboral per objectius.

Els responsables acadèmics de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló del programa Avalem Territori de LABORA-GVA han mostrat la seua satisfacció pels treballs realitzats pels equips i experts que han participat en les diverses accions, i han insistit en la col·laboració i participació dels diversos membres dels Pactes-Acords per l’Ocupació. Un projecte pioner, un projecte de present i futur.

Leave a Reply