El Congrés i l’Assemblea Nacional de la Xarxa Reptes per a l’any 2023 es va celebrar a Castelló de la Plana sota el lema “Innovació en les entitats locals”
Els dies 23 i 24 de febrer va tindre lloc a Castelló de la Plana el Congrés i l’Assemblea Nacional de la Xarxa Reptes per a l’any 2023, sota el lema “Innovació en les entitats locals”. A la cita van acudir professionals i personal expert del desenvolupament local d’ajuntaments i entitats de tota Espanya, amb l’objectiu de promoure l’ocupació com a via per al benestar de la societat.
La Xarxa Reptes és una xarxa d’àmbit nacional liderada pel Ministeri d’Ocupació i Economia Social a través de la Direcció General del Treball Autònom, de l’Economia Social, i de la Responsabilitat Social de les Empreses. Integrada per territoris locals (municipis, províncies, consorcis) constituïts en xarxa, la missió de la qual és articular, integrar i implementar diferents estratègies per al desenvolupament de Territoris Socialment Responsables, que milloren la qualitat de vida dels seus habitants.
Al llarg de les jornades es van debatre diverses temàtiques, com la innovació a través de la democràcia; la implementació de diferents projectes d’inserció laboral; el mesurament de l’impacte socioeconòmic dels projectes municipals d’ocupació; i com retornar l’equilibri econòmic i social orientant l’economia al cuidat de la vida.
A més, es van abordar les polítiques actives d’ocupació desenvolupades per l’Ajuntament de Castelló de la Plana, que han demostrat la seua eficàcia per a la creació d’ocupació i la millora de l’ocupabilitat.
La regidora d’Ocupació, Patrícia Puerta, va participar en l’obertura del Congrés i va ressaltar el foment de l’ocupació i del benestar articulat en aquests huit anys, aprovant i desenvolupant dos plans estratègics d’ocupació amb la participació i consens dels agents socials i econòmics de la ciutat de Castelló.
El primer dia el programa es va desenvolupar amb les ponències de Roberto David Pino Merlo, director d’Innovació Social i Economia Social de la Delegació d’Ús de l’Ajuntament de Sevilla, que va parlar de la innovació pública local i el foment de l’economia social. A continuació Jesús Ordóñez Orzaiz, responsable del Servei d’Inserció Laboral de Lanbide, va presentar els Projectes d’innovació duts a terme per aquesta entitat. Raúl Contreras Comeche, cofundador de Nittúa, plataforma per al canvi social va presentar la “Matriu de transformació” per a construir un canvi sistèmic. Finalment, M.ª José Martín de Jesús, Cap de la Secció d’Impuls de l’Activitat Econòmica i l’Ocupació, i Remedios Pavón Roiz, Cap de Negociat – Adjunta de Secció i Gerent del Consorci Pacte Local per l’Ús de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, van presentar el mesurament d’impacte socioeconòmic del projecte municipal d’ocupació “Jornals de vila”.
El segon dia es va celebrar l’Assemblea Nacional i es van entaular els grups de treball per al desenvolupament dels objectius de la Xarxa.
L’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, va participar en la segona jornada del Congrés Nacional de la Xarxa de Territoris Socialment Responsables (XARXA REPTES) i va valorar la celebració d’aquest Congrés per a promoure la sinergia entre institucions i l’intercanvi de bones pràctiques per a enfortir la resposta davant els nous desafiaments.
Finalment, caldria apuntar que la Xarxa Reptes compta amb un registre en matèria de responsabilitat social territorial allotjat a l’Ajuntament de Castelló de la Plana, qui lidera el grup de bones pràctiques i que ja compta amb 222 bones pràctiques registrades. Els territoris on s’emmarquen aquestes pràctiques abasten tot el territori nacional: Castelló de la Plana, Gandia, València, Cadis, Sevilla, Màlaga, Jaén, Huelva, Granada, Alhaurín el Grande, Almogía, Álora, Cártama, Coín i la Vall de l’Abdalajís, Gijón, Conca, Ciudad Real, Burgos, Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Madrid, la Corunya, Avilés, Alcázar de San Juan, Las Palmas de Gran Canaria, Ceuta, etc. Les bones pràctiques aborden la dimensió econòmica, social, mediambiental, governança i gestió transparent, alienades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS).