ActualitatAcord Territorial per a l'ocupació Els PortsPactesPactes Castelló

Vilafranca ja pertany a la comarca dels Ports

By 25/11/2022No Comments

El municipi deixa l’Alt Maestrat i compleix amb una reivindicació històrica.

Vilafranca del Cid ja és un municipi més de la comarca dels Ports. La Generalitat ha donat resposta a una reclamació històrica dels més de dos mil habitants d’aquest poble que fins ara pertanyia a l’Alt Maestrat.

No obstant això, Vilafranca sempre s’ha considerat com a localitat dels Ports i el desig de pertànyer a la comarca més al nord de la Comunitat Valenciana ha sigut reivindicat moltes vegades. L’última polèmica es va produir l’any passat quan, en una actualització dels mapes, el govern autonòmic va incloure al municipi en l’Alt Maestrat.

La petició no és nova i els vilafranquins l’han demanat, per exemple, en L’Aplec dels Ports, trobada comarcal de la qual formen part des dels inicis de la festa. D’altra banda, historiadors i acadèmics han insistit en moltes ocasions en explicar els llaços de veïnatge i culturals que expliquen la seua pertinença als Ports.

A partir d’ara, els 13 municipis que componen la comarca dels Ports són Castellfort, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Olocau del Rei, Palanques, Portell, Sorita, Todolella, Vallibona, Vilafranca i Morella.

Aquest canvi no suposa grans modificacions perquè la localitat ja participava en els principals organismes locals que aglutinen als pobles de la comarca, com per exemple la Mancomunitat dels Ports, institució que té la seu a la mateixa Vilafranca.

Leave a Reply