ActualitatPacte per a l'Ocupació en la ciutat de ValènciaPactesPactes València

València Activa presenta el seu Informe sobre la Situació laboral de les dones a la ciutat de València

By 29/04/2022No Comments

El nombre de dones parades a València s’ha reduït un 20,2% en un any, en passar de 38.632 dones en situació de desocupació a gener de 2021 a 30.833 aturades a gener de 2022. Això és el que es desprén del nou Informe anual sobre la Situació laboral de les dones a la ciutat de València, un document elaborat per l’Observatori Socioeconòmic d’Ocupació i Formació de València Activa que recull els principals resultats obtinguts sobre l’atur, l’ocupació i la qualitat de l’ocupació entre les dones de la ciutat de València.

“Aquestes dades confirmen que estem tancant la bretxa de gènere en el mercat laboral, una de les nostres principals prioritats. Els programes i serveis que oferim a través de la plataforma Treballem Iguals estan sent efectius: cada vegada més dones accedeixen al mercat laboral”, ha assenyalat la tinenta d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Pilar Bernabé.

Encara que aquesta dada és altament positiva la veritat és que el pes de la desocupació recau de manera més intensa en el grup de dones, perquè suposen el 59,4% de la població desocupada. A més, la bretxa de gènere en termes de desocupació se situa en el 18,8%.

També l’informe reflecteix que les dones romanen més temps en desocupació que els homes i convé assenyalar que mentre en el període gener 15-22 la xifra de dones parades de llarga duració cau un 9,8%, la d’homes cau tres vegades més, un 27,6%. D’altra banda, tal com es desprén d’aquest informe, el perfil de persona desocupada en situació de vulnerabilitat és ser dona, estrangera i menor de 30 anys o major de 55.

“Les dades són tossudes, per això des de València Activa acompanyem a les dones perquè puguen millorar la seua ocupabilitat, avançar i créixer professionalment” ha apuntat la regidora Pilar Bernabé.

No obstant això, sobreïx en aquestes pàgines alguna dada positiva: en 2021, i per primera vegada des de 2012, les dones representen més del 50% de la població ocupada.

A més, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en un 20,9% des de 2015, en passar de 118.824 en el primer trimestre de 2015 a 143.677 en el quart trimestre de 2021.

Així mateix, segons les dades facilitades per l’Observatori Socioeconòmic de València Activa, la crisi del COVID dispara la bretxa de gènere de contractacions, ja que en el gener previ a la pandèmia la bretxa de gènere era del 6% i en 2022 se situa en el 19%.

Encara així, s’observa una disminució del pes dels contractes temporals i ascens dels indefinits en les dones. En passar d’un 8,5% de contractes indefinits i un 90,1% temporals el gener de 2015 a un 14,7% de contractes indefinits i un 84,2% temporals.

Dona: emprenedoria i lideratge

Tal com evidencia l’informe es detecta una tendència en augment de les dones autònomes, amb una taxa de variació superior als homes. No obstant això, continuen representant un 38,4%. Així doncs, s’observa un avanç del 10,2% des del quart trimestre 2015 enfront del 6,8% dels homes.

“A València Activa sabem que emprendre és complicat i també sabem que emprendre sent dona és doblement reptador. Per això fem costat a les dones emprenedores a través de diversos serveis i programes, i també a través d’activitats concretes com la trobada del Dia Internacional de la Dona Emprenedora”, ha concretat Bernabé.

D’igual manera, Bernabé ha defensat que”a València Activa tenim en l’ADN la lluita contra les bretxes de gènere, per això vam posar en marxa Treballem Iguals, la primera agència de desenvolupament local amb perspectiva de gènere i per això hem posat en marxa serveis i programes d’impuls al lideratge femení i al foment de l’emprenedoria, com Lidereses, que impulsem juntament amb CEV o el Programa de suport empresarial a les dones-PAEM que vam posar en marxa juntament amb Cambra València”, ha defensat Pilar Bernabé.

A més, aquest document indica que el nombre de contractes de dones en llocs de direcció i gerència creix un 124% des de gener de 2015 i suposen el 41% dels contractes signats d’aquest tipus.

“En 2020 vam fer un pas més en les nostres polítiques de suport a les dones valencianes, obrim Espai Lidera, un punt de trobada situada en el cor de la ciutat en el qual connectem i valorem el talent i lideratge femenins, on a més alberguem un cotreball que acull set projectes desenvolupats per set emprenedores; set dones professionals i talentoses que són un orgull per a la nostra ciutat”, ha reivindicat la regidora.

“Programes com aquests són molt necessaris perquè les dades, que parlen per si sols, obliguen les administracions a ser feministes i a desenvolupar programes que impulsen l’emprenedoria de les dones”, ha conclòs Pilar Bernabé.

Leave a Reply