Acord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local en la Marina AltaActualitatPactesPactes Alacant

PACTE’MA i el I Pla Estratègic en matèria d’ocupació i desenvolupament de l’activitat a la Marina Alta

By 20/07/2020November 10th, 2020No Comments

L’Acord Comarcal en matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta ha posat en marxa un procés col·laboratiu i participatiu per a dissenyar el primer Pla estratègic a nivell comarcal per a aconseguir un desenvolupament del territori sostenible i intel·ligent a nivell laboral, social i econòmic.
Des de l’Acord Comarcal en matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta (PACTE’MA.) s’està desenvolupant el I Pla Estratègic Comarcal en matèria d’ocupació i desenvolupament de l’activitat. Aquest projecte culminarà la seua primera edició amb la definició del full de ruta que inclourà accions concretes que seran executades en els municipis de la comarca, per a impulsar l’activitat econòmica i l’ocupació en el territori, i consolidar un sistema econòmic i laboral estable i amb pilars robustos que permeten l’estabilitat en èpoques de crisis.
El projecte s’emmarca dins del Pla Avalem Territori del qual formen part les Universitats públiques valencianes, Labora i els Pactes territorials per l’ocupació, conformats al llarg del territori valencià, i que naix amb l’objectiu donar una resposta coordinada i adaptada a les necessitats concretes dels territoris valencians.
Iniciat al novembre de 2019, aquest projecte es topa actualment amb un nou panorama que emergeix a causa de la proliferació de la COVID-19. Aquesta situació ens obliga a replantejar-nos la manera d’actuar i fer front als problemes socioeconòmics i laborals que lamentablement porta associats, augmentant la necessitat urgent d’establir mesures de manera organitzada a nivell comarcal. Així es podran superar de forma més eficient els problemes laborals i econòmics que impliquen les noves regles de joc imposades per la pandèmia sanitària.
Per això des de Creama, com a secretaria tècnica del Pacte, s’està treballant amb un equip multidisciplinari de representants de les entitats locals, associacions empresarials i ciutadanes, i entitats públiques i privades de diferents àmbits amb presència a la comarca.
La filosofia de Creama és i ha sigut sempre la de vertebrar el territori, ja que la clau per a una economia potent i un sistema laboral estable és la cooperació i cohesió intracomarcal, on els diferents sectors econòmics de la Marina Alta es complementen i s’enfortisquen, reduint així la dependència de l’exterior i facilitant una millor coordinació i ús dels recursos.
L’explosió de la COVID-19 i les conseqüències que estan implicant per a tota la societat estan maximitzant les febleses prèvies que afectaven el mercat laboral i econòmic de la Marina Alta: nivell baix d’innovació, monocultiu turístic especialment en les zones de costa, agricultura afeblida i poca indústria.
En situacions d’aquest tipus cobra encara més força la necessitat de comptar amb activitat empresarial diversificada, alt nivell d’innovació del teixit empresarial, i un sistema formatiu que done resposta a les necessitats actuals i permeta l’adaptació en un context canviant.
Treballar aquestes dimensions des de l’àmbit comarcal implica una millor planificació, pròxima als interessos reals dels territoris i amb capacitat de donar una resposta més adequada a les problemàtiques que es vagen presentant en els municipis.
Així, el projecte Estratègia Marina Alta pretén consolidar-se com l’eina que a mitjà i llarg termini permeta augmentar la cohesió entre els municipis de la comarca, consolidant-se com un territori sostenible i intel·ligent a nivell empresarial i laboral. Es farà a través d’un full de ruta conjunt robust, planificat, temporalitzat i transversal que permeta superar les limitacions i necessitats del nostre mercat laboral i empresarial, millorant així les condicions de vida de la ciutadania.
Sota aquests valors es sustenta el Pacte Territorial per l’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta, acord que, hui dia, compta amb 23 municipis de la comarca, 13 entitats privades i associacions no governamentals, que s’han anat adherint des de la seua creació en 2017. Cada any continuen sumant-se nous municipis i entitats que han entés que junts som més forts, i que la riquesa i recursos amb els quals compten els municipis de la Marina Alta multipliquen la seua capacitat de creixement si van de la mà, cooperant, col·laborant i cohesionats, perquè, com afirma la majoria d’experts que participen en aquestes iniciatives, la Marina Alta com a comarca és més que la suma de les seues parts.

Leave a Reply