El Consorci Pactem Nord està finalitzant la publicació Estratègies territorials i escenaris per al desenvolupament en l´Horta Nord, que pren la seua fonamentació en l’estudi realitzat en aquest mateix període i marc de treball “Elements diagnòstics de l´Horta Nord”.
Seran un total de 19 línies estratègiques i 82 reptes que perseguiran, en última instància, l’abordatge de la problemàtica de la desocupació des de diferents perspectives, i estaran emmarcades en 5 estratègies territorials:
– Estratègia territorial per a la promoció del teixit industrial.
– Estratègia territorial per a l’impuls del comerç de proximitat i dels mercats locals.
– Estratègia territorial per al desenvolupament de la formació professional i l’ocupació. Perspectiva juvenil i de retorn educatiu.
– Estratègia territorial per al desenvolupament de la igualtat en l’ocupació entre dones i homes.
– Estratègia territorial per a la transformació digital local.
La idoneïtat d’aquestes línies de treball s’ha vist avalada per les aportacions realitzades per les persones que han col·laborat en aquest treball. En aquest sentit, s’han elaborat diferents instruments que han permés la realització de 129 qüestionaris, 39 entrevistes a persones rellevants en les temàtiques abordades i 3 sessions de treball de la secretaria tècnica de l’entitat.
Aquestes estratègies s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb els primers avanços sobre l’Acord de Reconstrucció Econòmica de la Comunitat Valenciana, amb el Document de bases i elements orientadors per a la transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana i amb el document Alcem-nos. Acord Social (2020). També hi que indicar que part de la realitat ací diagnosticada té la seua base en altres documents elaborats per Pactem Nord, com ara Estudi socioeconòmic de l’Horta Nord (2005) Formació professional i mercat de treball a la comarca de l´Horta Nord (2010) o Anàlisi territorial de l´Horta Nord (2017).
Aquest treball s’ha dissenyat gràcies a la col·laboració d’institucions públiques, associacions empresarials i comercials, les pròpies empreses, els agents socials organitzats i la ciutadania. La contribució de tots els agents ha sigut de gran importància, per això, és necessari agrair-los la seua desinteressada col·laboració.