ActualitatAcord Territorial per l'ocupació de la Mancomunitat de l'Alt Palancia i la seua àrea d'influènciaPactesPactes Castelló

El nou projecte del Pacte Territorial per l’Ocupació i Desenvolupament Local de l’Alt Palància conjumina el desenvolupament cultural i la creació d’ocupació

By 26/10/2021No Comments

La Mancomunitat Alt Palància, en el marc d’actuació del Pacte Territorial per l’Ocupació i Desenvolupament Local, va signar al desembre 2020 amb la Universitat Jaume I de Castelló un conveni de col·laboració dins del programa ENCLAU_UJI, una xarxa de municipis per la cultura. Així es pretén reforçar el vincle entre la Universitat i el territori impulsant la realització de projectes culturals més adaptats a les demandes reals de la població amb la participació conjunta del món acadèmic i els agents socials, econòmics i institucionals locals.

El Pacte Territorial per l’Ocupació i el Desenvolupament Local Alt Palància té entre els seus objectius fomentar el treball en xarxa de les institucions, professionals i organitzacions per a desenvolupar iniciatives que afavorisquen la cooperació i la cohesió territorial i que aporten valor i innovació al territori. En aquest sentit i dins del programa ENCLAU_UJI naix CreaPalancia. Palància Cultura Creativa, un projecte de dinamització territorial el principal objectiu del qual és generar una xarxa dinàmica de professionals de l’àmbit de la cultura i ocupació per a pensar en clau de desenvolupament comarcal, un lloc de trobada com a comunitat de pràctiques, idees i relacions.

La primera reunió es va produir el mes de juliol en la seu de la Mancomunitat i va estar dirigida per Roberto Ramos de León, agent d’acompanyament del PEU-UJI, coordinador tècnic del curs de l’UJI “Cultura i desenvolupament. L’ocupació en el sector cultural” i especialista en iniciatives relacionades amb el desenvolupament local, la participació i la definició de les xarxes de treball. Durant els dies cinc i sis de juliol es van visitar edificis representatius de la comarca destinats a fins culturals com el Palau dels Ducs de Medinaceli a Geldo, nomenat Bé d’Interés Cultural, el Convent de San Francisco de Paula a Viver, espai cultural rehabilitat recentment, i l’emblemàtic edifici del Socós a Jérica, centre sociocultural que alberga exposicions, concerts, xarrades i conferències. Durant aquesta primera trobada en la qual van participar Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local, personal tècnic de l’àrea de cultura i ocupació dels diferents municipis adherits al Pacte i l’AODL de l’Agenda AVANT de la FVMP, es va analitzar l’oferta cultural i patrimonial existent en l’Alt Palància, sospesant les oportunitats d’ocupació i desenvolupament territorial que es poden generar comptant amb la cultura com a eix central. En aquesta trobada es va plantejar el concepte de turisme creatiu adaptat a la comarca com a manera de propiciar les condicions per a generar ocupació, secundant i enfortint les idees creatives, productes innovadors, el patrimoni cultural, recursos artístics, activitats artesanals i la transmissió de coneixements tradicionals cap a projectes viables i sostenibles que permeten assentar població en el territori. Per a això, es va incidir en tot moment en la importància de la participació, treball en equip i compromís per a aconseguir un objectiu comú, i en la consolidació d’aquesta xarxa que servirà com a eina generadora d’ocupació i oportunitats en l’Alt Palància.
Per a identificar aquesta xarxa resulta essencial triar una manera de nomenar-la.

D’aquesta manera naix CreaPalancia, com a marca, i una extensió més llarga i explicativa de Palància Cultura Creativa.

Després del període estival, el grup de treball es va tornar a reunir el passat huit de setembre. Durant aquesta trobada s’ha aprofundit en la definició d’una estratègia cultural supramunicipal, de la qual deriven diferents programes i projectes basats en la promoció del patrimoni cultural i dels coneixements, tradicions i artesania popular, activant una agenda cultural comarcal de la qual puguen servir-se tots els ajuntaments, empreses i comerços i ciutadania en general.

La xarxa comarcal de professionals ha establit les seues trobades de treball els primers dimarts de cada mes amb l’objectiu de fer de la cultura un element central de les polítiques de desenvolupament, generadora d’inclusió social, aglutinadora de diversitat, propiciadora de xarxes socials i promotora de participació, sent fonamental en l’estratègia integral de desenvolupament local.

A través de CreaPalancia es pretén fomentar la capacitat creativa del territori en el seu conjunt, incorporar les oportunitats de les noves tecnologies, localitzar recursos necessaris per a obrir nous espais, posar en valor les tradicions culturals i el patrimoni construït, establir les condicions perquè florisquen talents i oficis creatius i facilitar la participació de persones, empreses, associacions i entitats que propiciarà una major cohesió social i vertebració territorial de la comarca.

Leave a Reply