ActualitatPacte Territorial per l'Ocupació de la Ciutat d'AlacantPactesPactes Alacant

L’Excm. Ajuntament d’Alacant subscriu l’III Pacte Territorial per l’Ocupació de la ciutat d’Alacant al costat de les principals organitzacions sindicals i empresarials del territori

By 14/01/2024No Comments

Ens complau anunciar l’aprovació i signatura de l’III Pacte Territorial per l’Ocupació de la ciutat d’Alacant. El nou text renova i actualitza el marc de concertació territorial per al desenvolupament local de la ciutat referent als seus òrgans, principis transversals, marcs normatiu i estratègic, línies estratègiques, objectius i metes, entre altres aspectes.

L’III Pacte Territorial és el resultat d’un llarg procés de treball que parteix de la Subcomissió Econòmica, d’Innovació i Recuperació de la ciutat d’Alacant l’any 2020 a propòsit de la pandèmia per la COVID-19, en la qual s’acorda un compendi de 25 propòsits en matèria d’ocupació i desenvolupament local, articulats en 5 grans eixos. Des de llavors i fins a l’actualitat s’han anat desenvolupant aquests objectius alhora que es continuava amb l’execució de reunions i grups de discussió per a avançar en l’elaboració d’un nou text actualitzat a les realitats i necessitats del territori, dotant a la ciutat d’un nou marc per a les polítiques locals d’ocupació i desenvolupament local.

L’impuls final a l’elaboració del nou text arriba amb la creació de l’Observatori d’Estratègies del Pacte Territorial per l’Ocupació de la ciutat d’Alacant, el qual s’ha encarregat de sintetitzar els resultats del procés de treball, així com d’acabar d’alinear aquests resultats amb l’actual marc normatiu i estratègic. El plantejament de l’Observatori, en l’actualitat finançat a través del Programa de Foment d’Actuacions dels Acords Territorials en Matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local [EMPACE], sorgeix dels resultats de l’esmentada subcomissió, i adquireix el paper de Secretaria Tècnica del pacte.

El resultat final se sintetitza en el disseny de 58 Metes vinculades a 17 Objectius Estratègics articulats en 4 línies estratègiques. Aquestes línies són: Suport actiu a l’ocupació, Dinamització i diversificació de l’economia del territori, Transició del model productiu cap a la nova economia i col·laboració públic-privada, i Planificació estratègica. S’estableixen a més 6 principis transversals al conjunt de les actuacions realitzades en el marc del Pacte Territorial. Com a última novetat d’aquesta actualització, es crea el Laboratori de Noves Estratègies de Futur, a través del qual es pretén desenvolupar un nou espai de participació amb el conjunt d’entitats territorials de la ciutat, servint per a orientar l’execució de les estratègies, dissenyar noves propostes a abordar, mantindre el marc d’actuació actualitzat i lligat al territori, identificar les necessitats que sorgisquen i dinamitzar al conjunt d’entitats per a potenciar el Pacte Territorial.

El 14 de desembre es realitza l’acte institucional de signatura de l’III Pacte Territorial per l’Ocupació de la Ciutat d’Alacant subscrit per l’Excel·lentíssim Ajuntament d’Alacant amb la Confederació Sindical de Comissions Obreres (CCOO), la Unió General de Treballadores i Treballadors del País Valencià (UGT), la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i la Unió Empresarial de la Província d’Alacant (UEPAL). En l’acte intervenen Jaime López Cossío i David Pino, dos conferenciants de talla internacional experts en polítiques actives d’ocupació en l’àmbit local.

Leave a Reply