Acord Territorial per l'ocupació de la Mancomunitat de l'Alt Palancia i la seua àrea d'influènciaActualitatPactesPactes Castelló

L’Ajuntament de Segorbe se suma a l’Acord Territorial per l’Ocupació de la Mancomunitat Alt Palància

By 20/07/2020November 10th, 2020No Comments

El Ple de l’Ajuntament de Segorbe ha aprovat per unanimitat la seua adhesió al Pacte Territorial per l’Ocupació i Desenvolupament Local de la Mancomunitat Alt Palància i la seua àrea d’influència.
Aquest Acord, promogut pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació LABORA, es va iniciar l’any 2016 amb l’objectiu de dissenyar i promoure una xarxa de treball conjunt per a la millora de l’ocupabilitat i la lluita per la desocupació a la comarca. Abasta un total de 21 municipis rurals, pertanyent quasi la totalitat d’ells a la comarca de l’Alt Palància, a excepció del municipi de Fuente la Reina, de la comarca de l’Alt Millars. Es tracta d’una xarxa públic-privada per a millorar i fomentar l’ocupabilitat, formada per la Federació Empresarial Comarcal (FECAP), integrada per l’Associació de Comerciants de l’Alt Palància (ACAP) i l’Associació d’Artesans de l’Alt Palància (ARPA) i pertanyent a la CEV, juntament amb els 19 ajuntaments que conformen la Mancomunitat, a més dels ajuntaments de Matet i Vall d’Almonacid, que estan adherits al Pacte, encara que no són ajuntaments mancomunats, així com les organitzacions sindicals, UGT-PV i CCOO PV.
L’any 2017, es va realitzar un Diagnòstic Territorial a través del qual es va constatar una preocupant situació relacionada amb la desocupació, la despoblació i l’envelliment de la població en la zona, i també amb l’existència d’un enclavament natural de gran valor mediambiental potencialment generador de nous jaciments d’ocupació. Es va considerar que en aquest marc de treball conjunt s’haurien d’abordar actuacions integrals d’àmbit territorial, posant en comú els recursos existents per a aconseguir un desenvolupament sostenible, una ocupació de qualitat i la competitivitat del teixit productiu i empresarial per a millorar la qualitat de vida a la comarca i el seu desenvolupament econòmic i social.
A partir d’aquest any i fins a hui s’han vingut desenvolupant diferents projectes experimentals en l’àmbit de l’ocupació, l’emprenedoria, l’economia social i el desenvolupament local amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats específiques del territori i en coherència amb el diagnòstic previ realitzat.
Des de l’inici, la Mancomunitat ha facilitat a la totalitat dels municipis de la comarca de l’Alt Palància l’adhesió a aquest acord amb la voluntat de participar conjuntament en aquest projecte, l’objectiu comú del qual és l’ocupació, afavorint el creixement i desenvolupament de la comarca i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.
El passat 22 de juny l’Ajuntament de Segorbe va aprovar en el ple ordinari, per unanimitat, la seua sol·licitud d’adhesió a l’Acord Territorial per l’ús de la Mancomunitat Alt Palància i la seua àrea d’influència.
Amb la incorporació de Segorbe, capital de la comarca, el Pacte Territorial amplia el seu radi d’acció a un total de 22 municipis amb una població de 23.012 habitants, la qual cosa suposa el 97% del total de la població comarcal que ascendeix a 23.753 habitants.
En l’actualitat, l’equip tècnic del Pacte Territorial juntament amb l’Institut Universitari de Desenvolupament Local de la Universitat Jaume I de Castelló, que col·labora activament en el projecte, treballa en el disseny i desenvolupament d’accions estratègiques amb objectius factibles i realistes per al foment de l’ocupació a la comarca. S’especialitzen en la situació sobrevinguda de la crisi sanitària i econòmica que estem vivint per la pandèmia Covid-19, analitzant les noves necessitats del territori i buscant noves oportunitats empresarials per a impulsar el desenvolupament econòmic, social i sostenible de l’Alt Palància.

Leave a Reply