ActualitatLabora

LABORA obri inscripció per a més de 1.000 cursos gratuïts per a afavorir l’ocupabilitat d’unes 15.000 persones en situació d’atur

By 28/11/2022No Comments
  • L’oferta formativa, que comprén 23 famílies professionals diferents, es pot trobar al complet es pot trobar en la web puntlabora.gva.es
  • Aquests cursos, en la seua majoria atorguen a l’alumnat un certificat de professionalitat, donant prioritat als col·lectius vulnerables

València (18.10.21). Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, posarà en marxa, de manera gradual, més de 1000 cursos de formació gratuïts en la seua pàgina web www.labora.gva.es amb l’objectiu de millorar la inserció laboral de les persones desocupades i formar en les competències més demandades dins dels sectors productius de la Comunitat. La xifra total, a l’espera de la confirmació d’alguns programes formatius, pot superar els 1.150 cursos. Així, un total de fins a unes 15.000 persones podran beneficiar-se d’aquests plans formatius. Tots ells tenen previst donar principi abans de finalitzar el present any.

En total, la Conselleria d’Economia Sostenible, a través de Labora, destina enguany al pla de formació uns 54.000.000 euros (dels quals, uns 8 milions corresponen a una ampliació del pressupost inicial de 46 milions, per a plans formatius que facen costat a col·lectius vulnerables) amb els quals es tenen planificats, fins hui, 1.144 cursos que podran formar en àrees professionals d’elevada ocupabilitat a milers de persones desocupades.

La formació es realitzarà tant els centres propis de LABORA, denominats Labora Formació, com en centres col·laboradors, on hi ha planificats fins a 913 cursos, a més de 141 cursos en centres públics de Formació Professional uns 90 cursos de Formació Modular Transversal. La majoria de les accions formatives oferides permeten que l’alumnat obtinga un certificat de professionalitat oficial (de nivell 1, 2, o 3) que acredita la seua capacitació per a l’acompliment de la seua professió. Aquest tipus de documents són especialment valuosos per a les persones desocupades que no compten amb estudis reglats.

Els cursos s’aniran publicant en Punt Labora de manera escalonada en l’apartat de formació (https://puntlabora.gva.es/puntlabora/); molts d’ells ja han obert el termini d’inscripció. D’aquesta manera, a mesura que es publiquen, les persones desocupades inscrites en Labora poden sol·licitar una plaça en aquella oferta formativa que més els interesse per a millorar el seu currículum. Per a això hauran d’accedir a Punt Labora a través de l’apartat de Formació. A més, també es pot accedir a través de l’APP GVA Punt Labora.

 

Per a seguir fàcilment aquests passos, Labora té a la disposició del públic general el tutorial “Com m’inscric a un curs de Labora” (youtu.be/1-r6wU5lJ6Q). No obstant això, el personal orientador de Labora atén les persones que tinguen dubtes tant per a formalitzar la inscripció, com per a conéixer quins continguts s’adapten més al seu perfil professional. La sol·licitud per a rebre assessorament personalitzat es pot tramitar de manera senzilla a través de la web, seleccionant l’opció “Cursos de formació” (puntlabora.gva.es/puntlabora/atenciontelefonica/CUFO).

Per a seguir fàcilment aquests passos, Labora té a la disposició del públic general el tutorial “Com m’inscric a un curs de Labora” (). No obstant això, el personal orientador de Labora atén les persones que tinguen dubtes tant per a formalitzar la inscripció, com per a conéixer quins continguts s’adapten més al seu perfil professional. La sol·licitud per a rebre assessorament personalitzat es pot tramitar de manera senzilla a través de la web, seleccionant l’opció “Cursos de formació”.

 

Models de cursos 

La formació oferida és molt diversa, de manera que es poden trobar cursos emmarcats en 23 famílies professionals diferents: Administració i Gestió, Comerç i Màrqueting, Electricitat i Electrònica, Energia i Aigua, Hostaleria i Turisme, Informàtica i Comunicacions, Transport i Manteniment de Vehicles, etc.

Entre els cursos destaquen aquells orientats a treballs d’atenció al públic, com a Activitats administratives en l’atenció al client; també s’ofereixen cursos destinats a formació en Perruqueria, Servei de bar i cafeteria, Operacions de lampisteria o Seguretat informàtica; classes d’idiomes en els diferents nivells de perfeccionament, com a anglés o francés; cursos dirigits a persones amb intenció d’emprendre, com a Creació i gestió de microempreses; així mateix, es destina formació a altres sectors especialitzats, com el sanitari, amb Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials; així com altres cursos de perfeccionament, com Excel avançat i Disseny de productes gràfics; entre molts altres continguts formatius.

Les persones desocupades poden també trobar cursos de soldadura, una de les professions amb més projecció en els últims anys. A més de formació en l’àmbit de la fusta, moble i suro, on gran part de l’alumnat troba ocupació abans de finalitzar el curs.

 

Una formació a mesura per a cada territori 

Els cursos de formació de Labora estan adaptats a les necessitats de cada territori. Cada any, es realitza una detecció de necessitats formatives amb l’objectiu d’oferir itineraris formatius que siguen útils a les persones desocupades i s’adeqüen a la realitat del mercat laboral valencià. Així, Labora compleix el seu compromís d’atendre les noves necessitats socioeconòmiques que es van detectant en cada zona, renovant la seua oferta d’una forma eficient.

Per això, un dels principals objectius de LABORA ha sigut la detecció de nous nínxols d’ocupació per a programar accions de formació adequades a la realitat del mercat laboral valencià. En aquest sentit, cal recordar que Avalem Territori ha permés realitzar, amb el suport de les universitats, una anàlisi científica de la realitat laboral de la Comunitat amb perspectiva territorial.

Per a això, durant un any, a través d’una metodologia de diagnòstic participatiu amb més de tres-cents indicadors, es van identificar variables clau com l’especialització productiva, les xarxes i dinàmiques funcional.

D’aquesta manera, cada any, es realitza una detecció de necessitats formatives amb l’objectiu d’oferir cursos que siguen útils a les persones desocupades i s’adeqüen a la realitat del mercat laboral valencià, amb una perspectiva de proximitat geogràfica, adaptant-se a les necessitats dels diferents territoris valencians, en funció de les seues àrees productives més destacades.

Leave a Reply