ActualitatUniversitatsUniversitats Castelló

Formació AVALEM: la indústria i l’ocupació en la Comunitat Valenciana

By 20/12/2021No Comments

Al setembre, i en la localitat d’Eslida, dins del pacte Plana Baixa a Castelló, va tindre lloc la presentació dels informes sobre les activitats industrials i l’ocupació en la Comunitat Valenciana dins de la programació de sessions de formació AVALEM. Durant la jornada es van presentar, en aquest municipi del parc natural de la Serra Espadán, de manera presencial els informes realitzats pels equips de treball de les tres universitats sobre activitats industrials i ocupació en la Comunitat Valenciana.

Per part de la Universitat d’Alacant, el professor José Miguel Giner va presentar el treball “El sector digital d’Alacant i la seua àrea metropolitana” sobre la configuració i desenvolupament d’aquest sector, amb la concentració de serveis i activitats relacionats en punts clau en l’àrea de la ciutat d’Alacant. En l’exposició es va mostrar com determinades actuacions de política econòmica poden afavorir la creació de teixit productiu al voltant d’un sector de producció que, com és el cas, apareix molt vinculat amb les activitats d’I+D+i. El segon treball, elaborat per aquesta universitat, va ser a càrrec de la professora Maria Jesús Santa María, dedicat a analitzar l’activitat industrial en un espai territorial concret. El treball de la “Indústria de la Foia de Castalla” va exposar el tipus d’activitats que es desenvolupen en aquesta comarca alacantina i va posar en evidència el procés de transformació de les principals activitats com a resposta a crisi i pèrdua de protagonisme de sectors tradicionals.

Els informes de la Universitat de València van versar sobre la “Indústria tèxtil de la Vall d´Albaida” pel professor Francisco Puig, i sobre “La indústria de l’automòbil a la Ribera Baixa” pel professor Joan Carles Membrado. En tots dos casos les seues exposicions es van centrar en donar a conéixer els principals aspectes d’estructura productiva d’aquests sectors. En el cas del tèxtil, l’informe analitzava la percepció sobre els processos d’innovació dins del sector i com s’han produït canvis en l’orientació productiva que aprofiten nous desenvolupaments tecnològics per a la producció de teixit tècnic. L’informe sobre la indústria de l’automòbil va analitzar les relacions existents entre la factoria Ford i el conjunt d’empreses que actuen com a parc de proveïdors i amb les quals s’estableixen relacions de cooperació i dependència. El treball sobre l’automòbil va posar èmfasi en les particularitats de les vies d’exportació del producte i com la manera de transport triat per a l’exportació està condicionat per les limitacions actuals que presenta el tren com a mitjà de transport de mercaderies.

Finalment, l’equip de treball de la Universitat Jaume I va presentar informes sobre la “Indústria ceràmica castellonenca” pel professor Vicente Budí, i l’informe sobre la “Indústria del sector alimentació artesanal de Castelló interior” per la professora Luisa Alamá. Aquests treballs, a més d’analitzar les principals dades sobre ocupació i producció i ubicació geogràfica d’aquests sectors, es van dedicar a posar en relleu els problemes als quals s’enfronten relacionats amb aspectes de comercialització i, sobretot, les necessitats formatives detectades i que es fa necessari abordar per a garantir l’adaptació d’aquests sectors als reptes productius que imposa l’evolució en I+D+i.

Leave a Reply