El passat 3 de juliol, el Pacte Territorial per l’ocupació de la ciutat d’Alacant va donar la benvinguda a l’equip tècnic que desenvoluparà el nou Projecte Experimental (EMPACE) per al període 2023-2024. Amb el títol d’Observatori d’Estratègies del Pacte Territorial per l’ocupació de la ciutat d’Alacant, el nou projecte pretén una doble funció. D’una banda, es tracta d’un observatori destinat a dur a terme un procés constant d’avaluació de les activitats executades pel Pacte, així com el monitoratge de les accions en desenvolupament. D’altra banda, l’Observatori es constitueix com a Laboratori de Noves Estratègies de Futur, planificant i duent a terme un ampli procés participatiu destinat a la revisió contínua dels objectius i estratègies en marxa, així com a l’adaptació i disseny de noves estratègies.
D’aquesta manera, l’Observatori d’Estratègies del Pacte Territorial pretén funcionar com una eina que cobrisca el conjunt d’activitats pròpies dels processos de planificació estratègica i avaluació de polítiques públiques des d’una metodologia participativa. En aquest punt resideix el seu caràcter experimental i innovador, entenent-se la potencialitat de disposar d’una unitat que a partir de la sistematització i la planificació estratègica desenvolupen una perspectiva de conjunt entorn de les activitats del Pacte, duent a terme la seua sistematització, monitoratge i avaluació. La informació i els coneixements obtinguts durant aquest procés suposen eines fonamentals per a l’adaptació contínua de les activitats del Pacte Territorial mitjançant el desenvolupament de processos participatius amb el conjunt d’entitats col·laboradores. D’aquesta manera, es tracta d’un projecte que s’ajusta a la realitat d’un municipi com Alacant, responent a la necessitat de desenvolupar una perspectiva àmplia del treball realitzat a partir de la qual orientar el disseny de noves estratègies.
El personal del projecte, format per tres persones, complirà al seu torn una important tasca de dinamització referent a les entitats col·laboradores del pacte. D’aquesta manera, el procés participatiu no sols és un mitjà per al desenvolupament de noves estratègies, sinó que a més compleix la fi de reforçar les relacions i sinergies entre les parts que formen part del Pacte. Per tant, a més d’incrementar l’eficiència de les activitats desenvolupades i proporcionar una orientació per al futur, donar un impuls al Pacte Territorial per l’Ocupació referent al procés de concertació s’alça com un objectiu central.