ActualitatPacte Territorial per a l’Ocupació Castelló NordPactesPactes Castelló

El Pacte Castelló Nord amb el comerç just local i l’agroecologia

By 28/04/2022No Comments

El Pacte Castelló Nord col·labora amb la Direcció General de Desenvolupament Local en una mostra d’iniciatives i taula rodona al voltant del comerç just i l’agroecologia.

En Sant Mateu (Baix Maestrat), el 24 de febrer, es va celebrar una jornada en la qual, en un primer torn, es van presentar experiències i iniciatives basades en la cultura agroecològica i el comerç just local, per passar a una taula rodona on els assistents van poder participar amb les seves preguntes o suggeriments.

Juanjo Lliso, tècnic dels STT de la Conselleria d’Agricultura a Vila-real, va començar la jornada amb l’exposició “Els valors del producte agroecològic valencià que poden ajudar a la seva comercialització”, on va destacar les avantatges de la agroecologia front altres tipus més tradicionals de producció.

Continuant l’exposició es van presentar les següents iniciatives:
Paco Juan d’Oxfam Intermon va exposar el treball conjunt de La Unió i Oxfam, amb el títol “Compromís local, un projecte d’Oxfam amb La Unió”.

Esther Paulo de la Fundació Novessendes – L’Horta del Rajolar (Betxí, Castelló) va centrar la seva exposició en el valor social del producte agroecològic i l’economia del bé comú, ficant com a exemple la Fundació Novessendes, fundació cívica que treballa en nombroses iniciatives de participació social amb la finalitat de millorar el benestar dels ciutadans en general i el progrés en l’àmbit territorial. A més va compartir amb els participants l’experiència de l’Horta del Rajolar, un espai comunitari de formació en agroecologia i de sensibilització ambiental.

Patricia Dopazo de la Red d’Economia Alternativa i Solidària, REAS, va centrar la seva xerrada en els vincles entre agroecologia i economia social i solidària en base al projecte Tornallom, un projecte que contribueix a la transformació social, com un espai de referència en la visibilitat i articulació de l’economia solidària, mitjançant l’activisme, la formació i la pràctica d’un consum responsable.

Àlex Vilanova, de l’empresa Olis Cuquello (La Jana, Castelló), va ser l’encarregat de tancar les exposicions compartint la seva experiència empresarial basada en la producció socialment responsable. Va destacar que el respecte al medi ambient, el tracte directe del productor al consumidor, la protecció del patrimoni arquitectònic i arbori mil·lenari i la revitalització social i econòmica d’una zona que pateix el despoblament, són els seus senyals d’identitat en tot aquest procés.

Una volta finalitzades les exposicions, els inscrits a les jornades van participar de forma molt activa i positiva en la jornada amb les seves qüestions i suggeriments.

Des del Pacte Castelló Nord valorem de forma molt positiva aquesta col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, i esperem poder seguir treballant conjuntament en aquells objectius i estratègies en les quals coincidim, com ha sigut el cas d’aquestes jornades.

Leave a Reply