L’àrea de formació de qualsevol municipi es planteja sempre d’alguna manera com organitzadora de tots els recursos a l’abast i en oferta que existeixen a nivell local. Els usuaris naveguen d’una web a una altra o deambulen d’una entitat a la següent tractant d’aconseguir una formació per a l’ocupació que els quadre amb el que busquen i amb els seus horaris. En un intent de posar a disposició dels ciutadans tota aquesta informació de manera sintètica, Castelló, durant el període de confinament, va treballar àrduament en la solució a aquest problema amb el disseny d’un tauler digital a través de l’eina col·laborativa Padlet que s’allotja en el següent enllaç Tablón digital Formación i que comporta la revisió i actualització diària de tota la informació relativa a la formació local, fet que suposa una revisió detallada del personal de formació.
Per a aconseguir-ho es van dissenyar eines de revisió, recopilació i difusió de la formació online i es van crear tutorials per a facilitar les consultes ciutadanes.
En l’actualitat col·laboren 34 entitats formadores tant públiques com privades que subministren informació sobre els seus cursos que el nostre tauler difon generant sinergies entre tots els agents implicats. Qualsevol entitat que vulga formar part d’aquest projecte pot fer-ho a través de la nostra àrea de formació proposant els seus cursos, tallers, etc. per a la seua difusió. Aquest projecte està viu i s’enriqueix no sols amb cada nova entrada del tauler sinó també perquè, a poc a poc, els usuaris simplifiquen la seua cerca i, per tant, economitzen esforços.
El tauler digital va començar compartint únicament formació online o webinars que realitza el propi ajuntament i la resta d’entitats col·laboradores i, generalment, només publica recursos de caràcter gratuït. Actualment també es poden trobar formacions sobre tallers, projectes presencials, etc. i, en l’actualitat, compta amb 36 enllaços de diferent temàtica, encara que des del seu inici, al mes d’abril, i fins al moment, s’han gestionat 102 ofertes formatives. La seua primera publicació va ser del 28 d’abril d’aquest mes en la nostra web.
Aquest esforç és una peça clau per al desenvolupament personal i professional en aquests moments en els quals la formació presencial resulta dificultosa a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19.
D’altra banda, un informe d’octubre de l’any passat destacava la demanda laboral local en alça de fusters en el municipi, on les contractacions superaven a l’oferta existent. Es va observar que no existeix formació específica de fusteria metàl·lica en el municipi i que només un institut oferia formació en fusteria de fusta i finalment que aquestes activitats tenen més eixides professionals que unes altres. D’aquesta forma es va prendre la decisió de planificar sengles cursos eminentment pràctics de fusteria metàl·lica i soldadura i fusteria de fusta i del moble en les nostres instal·lacions del Centre de formació municipal Tetuan XIV, a fi de dotar de les competències professionals requerides per a aquests llocs al nombre d’alumnes que ens permetera la situació.
L’àrea no ha parat de treballar en aquest àmbit més pràctic, creant durant el confinament la planificació organitzada d’aquests cursos. El primer, el de fusteria metàl·lica i soldadura, va començar amb èxit el passat dia 1 d’octubre amb 10 alumnes, prevalent les condicions de seguretat i salut prescrites per la sanitat pública donada la situació d’emergència; i el de fusta i moble, les bases del qual poden consultar-se en la web de l’ajuntament de Castelló mitjançant el següent enllace cursos de fusteria, es farà en breu.
Amb 220 hores de formació en horari de matins intensiu, els participants es beneficiaran també de la formació pertinent en prevenció de riscos laborals i, quan els alumnes finalitzen, el mes de desembre, entraran a formar part del circuit de l’Agència de desenvolupament local – Castelló CREA, on rebran orientació laboral.
Aquesta iniciativa suposa una acció més que tracta d’acostar els aturats a millors nivells d’ocupabilitat i comença a utilitzar el coneixement de l’observatori ad hoc en matèria de necessitats formatives per a generar les propostes en el municipi en aquest sentit. Aquestes accions són totalment concordes amb l’adequació de les polítiques públiques d’ocupació i la seua adaptació a la situació real de Castelló.