La trobada pretén millorar el coneixement i la capacitació de l’alumnat a través de la formació i l’intercanvi d’experiències, contribuint a consolidar l’estructura territorial.
A la fi del passat mes de setembre es va celebrar en l’Espai Àgora d’Alcoi una Trobada de Tallers d’Ocupació del territori en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi. Aquesta activitat tenia l’objectiu de conéixer els diferents programes mixtos de formació i ocupació, i d’aquesta manera, compartir experiències i informació interessant per al futur.
La Jornada va tindre molt bon acolliment, amb més de 150 participants, ja que els tallers d’ocupació que s’estan impartint en les zones de l’Alcoià i el Comtat, la Foia de Castalla i la Vall d’Albaida, es van implicar des del minut 0 en l’activitat, proporcionant-nos unes imatges del treball que realitzen diàriament per a projectar-lo el dia de la Jornada, A més, durant el dia de l’esdeveniment van mostrar molt d’interés en les intervencions dels ponents convidats. La trobada va comptar a més amb l’assistència de representants de Labora així com del nostre consell rector.
Va inaugurar la Jornada l’Ajuntament d’Alcoi, en la seua representació, el Vicealcalde i Regidor de Promoció Econòmica, Àlex Cerradelo. Seguidament Magui Candela, Directora del Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alcoi, va iniciar la jornada moderant una taula redona al costat de quatre exalumnes de diferents tallers, Zara González, Susana Gisbert, Jùlia María Bonet i Vicente Andreu, els quals ens van contar les seues experiències amb aquests programes i com va ser el pas posterior cap a un lloc de treball, sense perdre el focus en les formacions d’aquest tipus i com poden facilitar aquest contacte amb el món laboral.
Després de l’experiència d’aquests exalumnes Miguel Ángel Ferri, Tècnic d’ACTAIO, va moderar una distesa xarrada amb 5 empreses representatives dels diferents sectors en els quals s’estan formant els tallers d’ocupació participants. En la seua representació van acudir, Macarena Camarelles, Coordinadora SAD i Presidenta d’Ajudar-te Associació, Roberto Carlos Barberá, Cap de RH en Vaersa, Ana Perez, Directora Comercial de Seripafer, Esther Mollá, Gerent de Divertiment, S.L. i Ovidio Pérez, Administrador d’Elasa Group. Durant aquesta xarrada cada empresa va parlar dels projectes o activitats que duen a terme en el nostre territori, el perfil professional del seu equip humà i els seus processos de selecció, o què busquen en les persones que s’incorporen a les seues empreses, entre altres qüestions més. I per descomptat, en finalitzar les seues intervencions les persones assistents van poder llançar preguntes molt interessants a les empreses que més s’ajustaven als seus perfils professionals.
Després de les seues intervencions, es va tractar el tema del procediment d’acreditació de competències, que va ser el precedent perquè José Luís Sánchez, Personal de Conselleria d’Educació, responguera a la pregunta “Es pot convalidar un certificat professional per un títol d’FP?”
En la clausura, Magui Candela va compartir les conclusions de la Jornada i va agrair l’assistència a tots i totes les presents. D’aquesta manera, es va donar per finalitzat la Primera Trobada de Tallers d’Ocupació del Territori organitzat per ACTAIO.
Aquest tipus de Trobades és molt enriquidor per a totes les parts, ja que d’una banda les empreses coneixen professionals dels seus sectors que tant demanden i com els preparen per a poder començar a treballar; d’altra banda, les persones que es formen en aquests tallers coneixen les necessitats i els requisits que plantegen les empreses que en un futur poden ser les que els contracten.
Vistes les opinions i suggeriments després de la celebració de la trobada, no es descarta celebrar una nova edició anual.
Aquesta activitat realitzada per l’Acord Territorial per l’Ocupació i el desenvolupament local d’Alcoi-Ibi-Ontinyent (ACTAIO) està dins del programa AVALEM TERRITORI, subvencionat per Labora Servei Valencià d’Ocupació i Formació, i pel Ministeri de Treball i Economia Social.