ActualitatPacte Territorial per a l’Ocupació Castelló NordPactesPactes Castelló

Terres del Maestrat, Ànima Interior. Cohesionar un Territori Visualitzan-ho: Pacte Castelló Nord

By 29/06/2020November 10th, 2020No Comments

Per tal de cohesionar el territori, integrat per 10 municipis de l’Alt i Baix Maestrat de Castelló, és fonamental visualitzar-ho en un mapa que actue com a element facilitador de la cohesió i equilibri territorial.
Un dels primers objectius que ens vam plantejar des del Pacte per l’Ocupació “Castelló Nord” va ser dissenyar un mapa del territori amb tots els municipis que integren el Pacte i l’associació per a la promoció turística de Terres del Maestrat, formada per Canet lo Roig, Cervera del Maestre, La Jana, Rossell, Sant Jordi, Sant Mateu i Traiguera al Baix Maestrat, i Tírig i Vilar de Canes a l’Alt Maestrat.
Creiem que visualitzar el territori és una de les primeres actuacions per tal que es conserve i destaque la seua personalitat. La seua identitat ha d’actuar com a element vertebrador i diferenciador, donant-li cohesió social i econòmica. Hem d’integrar la població local com a defensora única del seu patrimoni.
La nostra intenció va més enllà d’un mapa de promoció turística, és un mapa de recursos únics (culturals, naturals, patrimonials, etnogràfics, etc.) que ja no apareixeran dispersos, sinó formant part d’una unitat territorial; les rutes que ens poden ajudar a conéixer millor els pobles; llocs emblemàtics, una toponímia local amb valuosa informació. Invitant a descobrir-lo i recórrer aquest xicotet patrimoni natural i arquitectònic que ens envolta i de vegades no veiem.
El mapa inclourà també tota aquella informació dels serveis (sanitaris, educatius, religiosos, etc.) i comerços que ens ofereix el territori, i com arribar a Terres del Maestrat.
És el moment de treballar des de l’àmbit supramunicipal, establint sinergies entre els municipis, destacant els recursos endògens que donen una singularitat única al territori, com a un dels elements revitalitzadors de l’economia, activar-los i donar-los a conèixer. Ens faran més competitius. És per tot això que un mapa, valorem, és un pas important.
D’altra banda, aquest projecte a més de ser un element de cohesió territorial i de facilitar informació, ha de ser atractiu i transmetre la identitat del territori. És la nostra imatge i per això hem de tindre cura en el detall de la seua elaboració, des de la selecció del paper (reciclat, mate) fins a la tipografia, colors, iconografia, entre altres.
Actualment el mapa està en procés de disseny. Esperem en el pròxim butlletí adjuntar una foto del mapa finalitzat de Terres del Maestrat, ànima interior i així compatir-ho amb la resta de Pactes.

Leave a Reply