Acord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local en la Marina AltaActualitatPactesPactes Alacant

PACTE’MA i l’Observatori Marina Alta analitzen els efectes de la Covid-19 en el mercat laboral de la Marina Alta

By 28/09/2020No Comments

PACTE’MA i CREAMA, com a secretaria tècnica del Pacte, han monitorat durant aquests mesos l’evolució del mercat laboral a la comarca, a través del seu projecte Observatori Marina Alta.

A hores d’ara, de tots és sabut el gran colp que ha patit l’activitat socioeconòmica arran de la pandèmia que està afectant al món. Un altre assumpte és conéixer el grau d’impacte, amb xifres exactes, que ha tingut en un territori determinat, més encara, si aquest territori és xicotet, com és el cas de la Marina Alta i els seus municipis.

Per aquesta raó, i motivat per les diverses peticions d’informació rebudes des dels propis agents del territori, des de l’Observatori Marina Alta s’han anat analitzant durant tots aquests mesos, des de la declaració de l’Estat d’Alarma, l’evolució dels indicadors laborals en els diferents sectors productius presents a la comarca.

L’Observatori Marina Alta naix en 2018, en el marc de l’Acord per l’Ocupació de la Marina Alta (Pacte’MA) i els Projectes Experimentals finançats per Labora, fruit de la necessitat de comptar amb un centre d’informació que proveïra de dades estadístiques i informació qualitativa a tota la xarxa d’agents presents a la comarca i, al seu torn, a tota la ciutadania interessada a conéixer amb major detall tant la comarca com els seus municipis.

Actualment, la web del projecte http://observatorimarinaalta.org, compta amb més de 80 indicadors agrupats en 16 àrees temàtiques, la qual cosa significa més de 500.000 dades a nivell municipal i comarcal il·lustrats a partir de 2.500 gràfics. Aquesta eina de difusió informativa és accessible per a tothom i ofereix una ajuda inestimable en el dia a dia de tot aquell que busca informació rellevant del nostre territori a nivell municipal, zonal i comarcal.

En situacions com l’actual resulta encara més important comptar amb una eina que done resposta a les necessitats d’informació dels agents que actuen en la zona, i que facilite una visió més realista i ajustada dels paràmetres laborals i econòmics i que ajude en la presa de decisions.

Per això, des de l’Observatori Marina Alta s’ha anat publicant mensualment infografies de l’estat i l’evolució del mercat laboral a la comarca, amb representacions gràfiques i dades precises per a facilitar la interpretació de la situació actualitzada a cada moment, tant de la Marina Alta en el seu conjunt com dels seus 33 municipis. Tota aquesta informació es pot descarregar gratuïtament des de la secció de Notícies del seu web: https://observatorimarinaalta.org/noticias/

Així mateix, des del projecte s’ha col·laborat amb les empreses i comerços de la comarca, a través de les seues associacions, per a conéixer l’impacte de la Covid-19 en el teixit empresarial i comercial, donant com a resultat el primer Informe sobre l’Impacte Socioeconòmic del Covid19 a la Marina Alta.

Igual que la resta de projectes que actualment actuen a la comarca sota el paraigua del programa de Projectes Experimentals, l’Observatori Marina Alta s’emmarca dins del “Pla Avalem Territori”, subvencionat per la Generalitat Valenciana a través de Labora. Així mateix, passa per un procés de validació i aprovació anual per tots els membres de PACTE’MA, el qual, hui dia, compta amb 26 municipis de la comarca i 13 entitats privades de divers àmbits (formació, sindical, social, tercer sector, empresarial), que s’han anat adherint des de la seua creació en 2017, 3 en l’últim any, la qual cosa denota l’interés i l’atractiu que té per a les diferents corporacions municipals de la Marina Alta, la visió comarcal i el treball col·laboratiu i aprofitament de sinergies.

Leave a Reply