ActualitatAcord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local en la Marina AltaPactesPactes Alacant

PACTE’MA, a través de la Xarxa Agrícola, llança el projecte agroposidònia

By 29/04/2022No Comments

La Xarxa Agrícola, amb la col·laboració d’altres entitats, llança un projecte d’economia circular amb l’aprofitament dels excessos de la posidònia.

Des de la Xarxa Agrícola de Creama, juntament amb l’ajuntament de Dénia, s’ha promogut el projecte agroposidònia, una iniciativa d’economia circular que contribueix a reduir l’empremta de carboni. Amb l’actual sistema de retirada de posidònia de les platges, aquesta passa a ser tractada com un recurs, alhora que es redueix significativament els quilòmetres en transport.

La posidònia, juntament amb les algues, es retira de les platges i s’emmagatzema en una planta de transferència; en arribar la temporada d’hivern, l’ajuntament de Dénia va decidir retornar part d’aquest material a la platja, principalment a la de la Marineta Cassiana i serveix com a barrera de protecció en cas de temporal. El material que no s’empra com a barrera i els excedents produïts després d’un temporal són portats a les explotacions ramaderes de la comarca de la Marina Alta que col·laboren en el projecte de la Xarxa Agrícola, ubicades en Pedreguer, Dénia i Pego, a escassos 10 km dels punts de recollida.

Les algues i la posidònia, a causa de les seues propietats salnitroses, són un excel·lent material com a llit per al bestiar. Aquest material es deposita als corrals i contribueix a repel·lir els paràsits. El iode present a la posidònia actua com a cicatritzant de les possibles ferides que tinguen els animals; a més, la seua lenta descomposició a causa de la sal complica el creixement i desenvolupament de patògens.

Anteriorment, quan encara no es produïa la neteja de les platges per part d’una empresa, els ramaders baixaven amb els seus carruatges arrossegats pels animals i recol·lectaven la posidònia, la transportaven fins a les seues finques de bestiar i, una vegada allí, la utilitzaven com a llit per als seus animals. Amb els anys, aquest sistema deixà d’emprar-se, però ha servit d’exemple per a dur a terme aquesta nova iniciativa, amb la que s’han recuperat al voltant de 30 tones de posidònia.

La Xarxa Agrícola s’erigeix com una plataforma comarcal amb l’objectiu de revitalitzar el sector agrícola de la Marina Alta, creant un teixit entre els diferents actors del sector agrari i interrelacionant els diferents recursos de la comarca. És un projecte d’àmbit comarcal, en el qual CREAMA sustenta la secretària tècnica, i s’engloba dins del programa Avalem Territori, subvencionat per la Generalitat Valenciana a través de LABORA i pel Ministeri d’Economia Social. A escala interna, aquest s’emmarca dins de PACTE’MA, l’Acord Comarcal en matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta, del qual actualment formen part 32 Ajuntaments de la comarca i 13 entitats públiques i privades.

Leave a Reply