ActualitatPacte territorial per l'ocupació l'AlacantíPactesPactes Alacant

L’atur en els municipis integrants d’ACTEI L’Alacantí es manté quasi quatre punts per davall de la mitjana provincial

By 08/02/2021No Comments

Durant el mes de desembre totes les poblacions, a excepció d’Aigües, van perdre treballadors actius, especialment en el sector serveis i indústria. Les dones de més de 25 anys continuen sent les més perjudicades a l’hora de mantindre el seu lloc de treball.

L’atur registrat en els municipis integrants del Pacte per l’Ocupació a la comarca de L’Alacantí, durant el mes de desembre, s’ha mantingut per davall de la mitjana provincial, situada en el 15,5%.

En els huit municipis que integren aquest Acord Territorial per l’Ocupació i la Innovació (Aigües, El Campello, La Torre de les Maçanes, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Tibi i Xixona) la taxa d’aturats s’ha quedat en un 11’87%, malgrat haver pujat lleugerament, passant de 10.108 persones a 10.337.

Per localitats, en les quals més va pujar va ser a Xixona, amb un 19% més, i La Torre de les Maçanes, amb un 13%, condicionades pel final de la campanya del torró. Per contra, Aigües va recuperar una mica d’ocupació i va experimentar un descens del nombre d’aturats d’un 4%.

En la comparativa interanual els registres també són pitjors que a l’any anterior, i en tots els municipis integrants d’ACTEI L’Alacantí hi ha més aturats que fa 12 mesos.

Destaca negativament el cas de La Torre de les Maçanes, amb un 34% més d’aturats, seguida pel Campello, amb un 23%, i Sant Joan d’Alacant, amb un 22%. En l’altre extrem, Aigües (1’4%) i Xixona (8,53%) són les que millor contenen la caiguda de l’ús d’un any a un altre.

La presidenta d’ACTEI L’Alacantí, Isabel López, creu que “les dades reflecteixen la situació que ha generat la pandèmia, que s’ha emportat per davant molts llocs de treball d’empreses”, encara que espera que “a la fi d’enguany, amb la població vacunada, els sectors productius es recuperen i les xifres d’aturats milloren notablement”.

Les dones continuen sent les més afectades per l’atur, representant un 55,38% del total de persones desocupades.

Aquest increment a penes va afectar els menors de 25 anys i va tindre major incidència en les franges d’edat de 25 a 44 i de més de 45 anys.

Els sectors en els quals més ocupació es va perdre va ser en la indústria (867) i el sector serveis (7.658), que continua sent on, amb diferència, es concentra la major pèrdua de llocs de treball, el 74,08% del total.

Pel que fa als contractes registrats, es va passar dels 2.310 de novembre als 2.111 al desembre. Els de caràcter indefinit, que a penes van suposar el 3% del total, van anar majoritàriament als homes, que amb 40 dupliquen el nombre de contractes indefinits realitzats a dones, invertint així la tendència del mes anterior.

No obstant això, l’ocupació femenina es va estabilitzar més en el cas dels contractes temporals i la conversió a indefinits, on les dones van conservar registres similars. Un mes més els contractes temporals van ser l’opció favorita per les empreses, representat el 93% del total.

Per sectors destaca negativament l’agricultura, que va generar pocs nous contractes, només un 0,9% del total, enfront del 5’11% que havia aportat al novembre. L’únic sector que va fer més nous contractes que al novembre va ser el de serveis, que va passar de 1.295 a 1.308.

Leave a Reply