ActualitatPacte Local per l'Ocupació Castelló de la PlanaPactesPactes Castelló

L’Ajuntament de Castelló presenta els seus serveis en una jornada de col·laboració pública-privada

By 17/06/2022June 22nd, 2022No Comments

L’Ajuntament de Castelló, a través de CastellóCREA, participa juntament amb LABORA en una jornada amb l’objectiu d’afavorir la coordinació pública-privada per a la formació i inserció laboral.

Castelló va acollir dimecres passat 6 d’abril una Jornada de Coordinació Pública-Privada sobre Formació i Inserció Laboral en la qual es van exposar els serveis i ajudes per al foment de la formació i la inserció laboral que impulsa l’Ajuntament de Castelló, a través de CastellóCREA, i LABORA, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació. La jornada es va dirigir a col·legis professionals, associacions i organitzacions empresarials de Castelló. Les entitats assistents van representar als sectors de la ceràmica, hostaleria, tecnològic, construcció, automòbil, instal·lacions elèctriques, assessoria fiscal, fregides, esmalts i colors ceràmics, arquitectura, enginyeria tècnica agrícola, secretaris, interventors i tresorers, excavacions i moviments de terra. A més també van participar en la sessió les dones empresàries, la cambra de comerç, el CEEI i Fevecta.

L’objectiu d’aquestes ponències era afavorir l’impuls econòmic, el desenvolupament social i la creació d’ocupació a la ciutat a través de la col·laboració pública-privada, al mateix temps que es van donar a conéixer de primera mà els serveis que l’Ajuntament de Castelló presta al teixit empresarial. També s’ha informat les associacions i entitats presents sobre les convocatòries de subvencions per al foment de la formació i la inserció laboral que s’impulsen a través de LABORA.

La ciutat de Castelló va tancar 2021 amb la desocupació més baixa dels últims tretze anys, amb 12.901 persones i una taxa d’atur de l’11,29%. L’atur de llarga duració (ALD) manté la seua tendència a la baixa des d’octubre de 2021, un indicador que es va incrementar notablement durant la crisi econòmica derivada de la pandèmia i que s’havia estancat en valors molt elevats afectant sobretot a les dones. L’ALD va aconseguir el seu pic més elevat a l’abril de l’any passat amb 10.017 persones, mentre que quasi un any més tard, el març de 2022 es registren 7.258 persones. L’estabilitat laboral s’ha incrementat, els contractes indefinits experimenten tres mesos consecutius de creixement positiu, fins a aconseguir les 2.070 contractacions indefinides al març d’enguany, el que suposa un increment del 136,57% respecte a març de 2021.

Des de 2015, l’Ajuntament de Castelló ha reforçat el pressupost i el personal, i ha elaborat plans estratègics per a millorar l’eficiència de les polítiques d’ocupació. Aquest any 2022 es destinaran 7,2 milions d’euros a polítiques d’ocupació, set vegades més que en 2015.

Algunes de les actuacions destacables dels serveis oferits per CastellóCREA i d’interés en aquestes jornades van ser les línies d’ajuda al teixit empresarial local, la formació a mesura i el servei d’intermediació laboral. Les línies d’ajuda es van implementar per primera vegada en 2017 i des de llavors s’han concedit 2.757.000 euros a 417 empreses i s’han subvencionat projectes d’economia social, projectes per a la creació i consolidació d’empreses, projectes d’ocupació, projectes d’innovació social, projectes per al retorn del talent i la implantació d’empreses; a més, durant la pandèmia es va llançar una subvenció per a l’impuls a la contractació. Entre els projectes beneficiats amb les ajudes trobem iniciatives dedicades a la prestació de serveis mitjançant l’ús de drons; enginyeria de programari i aplicacions per a impulsar la transformació digital de les empreses, o altres projectes dedicats a la realitat virtual per a tractar l’esclerosi múltiple i l’alzheimer; també s’han beneficiat projectes de custòdia del territori i agricultura ecològica, altres dedicats al desenvolupament de videojocs, domòtica, blockchain, etc. també s’han beneficiat iniciatives orientades a la inclusió de col·lectius en risc d’exclusió social, problemes d’addicció, tràfic de dones, violència filio parental, etc. entre molts altres.

Finalment, durant les jornades també es va presentar el servei d’intermediació laboral i la formació a mesura, una iniciativa implementada per primera vegada en 2021. La formació a mesura parteix d’un estudi sobre necessitats formatives de sectors amb llocs de difícil cobertura i es duu a terme amb la celebració de tres cursos amb compromís a la contractació. El curs “Operacions de maquinària de moviment i compactació de terres” s’ha realitzat amb la col·laboració de l’Associació Valenciana d’Empresaris de Maquinària, Construcció i Obres Públiques (AVEMCOP), i l’Associació Provincial d’Empreses d’Excavacions i Moviments de terra de Castelló (APECAS). El curs per al “Certificat d’aptitud professional -CAP i transport de mercaderies per carretera” ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Castellonenca de Transports de Mercaderies per carretera (ACTM). I el curs de “Mariner pescador” s’ha dut a terme amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Castelló, Port Castelló i Cambra de comerç.

Leave a Reply