Acord-Pacte Territorial per a la creació d'ocupació i desenvolupament local Racó d'AdemuzActualitatPactesPactes València

Habitatges, instal·lacions i terres per a cultivar en el Racó d’Ademús. Una oportunitat de repoblar

By 21/07/2020November 10th, 2020No Comments

L’Espanya buida fa referència a eixes províncies o comarques d’interior que de manera progressiva van perdent la seua població, causant l’envelliment de la població i perduda dels serveis.
Quan es parla de despoblació en el territori rural, el treball institucional se centra en afavorir la creació d’ocupació i ajuda a emprenedors. Des de la Mancomunitat del Racó d’Ademús s’és conscient que amb això no és suficient. Un pla global de dinamització rural suposa la implicació directa de molts sectors i sensibilitats.
En el cas de l’habitatge, als nostres pobles és agreujant el problema de la despoblació, a causa de la baixa oferta d’habitatges. Els propietaris d’immobles en la seua majoria són persones majors, que marxen a les ciutats on viuen els seus fills i aquests es resisteixen a vendre o llogar la propietat, pel vincle familiar o per altres projectes futurs. Mentrestant, l’habitatge es deteriora.
En aquest context, la Mancomunitat va posar en marxa a mitjan de l’any 2019 una iniciativa que, emmarcada en el projecte “Rincón Impulsa” i coordinada pel Centre d’Emprenedoria i Innovació, té per objectiu facilitar l’accés a l’habitatge i altres propietats, com instal·lacions i terres per a cultivar als qui desitgen instal·lar-se o començar la seua activitat empresarial en aquest enclavament de l’interior valencià.
Es tracta d’un servei gratuït, que posa en contacte a propietaris amb demandants. Els habitatges disponibles es poden visualitzar en la web del projecte, així com les instal·lacions a l’abast d’emprenedors i empresaris.
http://rinconimpulsa.rincondeAdemús.es/
La Mancomunitat recull totes les sol·licituds, tant de propietaris, per a incorporar a la base de dades les seues propietats en venda o lloguer, com dels interessats a instal·lar-se en el Racó d’Ademús.
A més, l’abast del projecte ha pres dimensió internacional en col·laborar la Mancomunitat amb el GAL Túria Calderona i COCEDER en el projecte ‘Tornar al poble’.
També existeix la iniciativa d’un banc de terres, on terrenys en desús es poden vendre o llogar per a l’agricultura, i que també tramita la Mancomunitat des de la seua seu a Casas Altas.
Unes iniciatives amb les quals s’espera, com a mínim, frenar la despoblació i atraure noves famílies que vullguen instal·lar-se en el Racó d’Ademús.

Leave a Reply