Acord comarcal en matèria d'ocupació i desenvolupament local en la Marina AltaActualitatPactesPactes Alacant

El pacte Marina Alta (PACTE’MA) difon els resultats obtinguts per la xarxa agrícola a través de les ‘microxarxes’

By 08/02/2021No Comments

La Xarxa Agrícola de la Marina Alta és un projecte dissenyat per a la implantació d’iniciatives innovadores encarades a l’estímul i revitalització del sector agrari comarcal.

Les microxarxes són eines d’actuació pràctica, creades i desenvolupades per l’equip tècnic de la Xarxa Agrícola per a generar enllaços a petita escala entre els agents de la producció agrària i la resta del sector agroalimentari de la Marina Alta. El seu objecte és potenciar el mercat comarcal de productes de proximitat per a afavorir el transvasament, tant de productes com de coneixement, i d’ajudar a teixir, gradualment i de baix cap amunt, una estructura agroalimentària sòlida que siga capaç de revertir el declivi de l’agricultura i d’impulsar-la com a nou jaciment per a l’ocupació a la Marina Alta.

La Xarxa Agrícola implementa diferents tipus de microxarxes. Alguns exemples són els intercanvis comercials (transaccions de productes agrícoles entre productors, botigues i supermercats de la comarca), les Caixes Bio-Comarca (iniciativa que enllaça de manera directa els agents de la producció agrària amb treballadors d’empreses i particulars), el banc de terres que connecta propietaris de terrenys amb persones disposades a treballar-los, o el projecte Biomassa, acció d’economia circular, dissenyada per a la transformació i reutilització de les restes de jardineria que generen els municipis de la comarca mitjançant un procés de compostatge que els converteix en matèria primera per a ús agrícola.

Els resultats globals obtinguts entre març i setembre del 2020 mitjançant la intermediació de la Xarxa Agrícola a través dels intercanvis comercials realitzats entre botigues, mercats i supermercats i els productors agrícoles de la comarca van ser d’un total de 134 comandes realitzades a sis productors agrícoles, subministrant-se 21 productes agrícoles diferents amb una suma total facturada de 51.453€ bruts.

Pel que fa a la iniciativa de les Caixes Bio-Comarca, fins a la promulgació del confinament domiciliari per l’emergència sanitària (d’octubre de 2019 a març del 2020) es van repartir a treballadors de dues empreses un total de 158 caixes de 5 kg de fruita i verdura que van ascendir a 2.054€.

Respecte al banc de terres es van realitzar un total de set gestions diferents d’intercanvi de terrenys agrícoles per a connectar a sis propietàries i propietaris de parcel·les amb cinc particulars i dos agents de la producció agrícola professionals de la comarca. Les sis parcel·les gestionades es distribueixen pels termes de Xàbia, Jesús Pobre, Ondara i Dénia i sumen una superfície total de 43.200 m2.

Finalment, en l’innovador projecte Biomassa, entre març i setembre del 2020, van participar quatre productors agrícols de la comarca i es van aplicar un total de 1.460 tones de biomassa, distribuïdes en quatre parcel·les agrícoles diferents. A més, l’equip tècnic de la Xarxa Agrícola va dur a terme un estudi bio-químic preliminar que posa en evidència els efectes enriquidors de la biomassa sobre les propietats del sòl.

Per a una informació completa i detallada del projecte, es pot consultar la web
www.xarxaagricola.org.

Leave a Reply