ActualitatPacte territorial per a l’Ocupació en la RiberaPactesPactes València

Jornada sobre la Doble Transició Ecològica i Digital a La Ribera de Xúquer

By 19/06/2024No Comments

El passat 9 de maig i coincidint amb la celebració del Dia d’Europa el Pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera (PATER) va celebrar una jornada centrada en els mecanismes per a aconseguir la doble transició ecològica i digital com a part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’acte va comptar amb la participació de destacats experts en la gestió de fons europeus i en la implementació de programes de transformació econòmica.

Alberto José Molina Hernández, director de Programes de Gestió de Fons Europeus de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, va inaugurar la sessió explicant els detalls dels programes europeus i el model econòmic a seguir. “Aquest pla és crucial per a impulsar la recuperació econòmica i garantir una transició sostenible cap a un futur digital i ecològic”, ha destacat Molina.

A continuació Inmaculada Medina, subdirectora general de Fons Europeus i Sector Públic, va detallar els objectius i les estratègies de la Conselleria d’Hisenda per a gestionar els fons europeus afirmant que la missió és assegurar que els recursos europeus s’utilitzen de manera efectiva per a promoure el desenvolupament econòmic i social.

Simón Molina, tècnic de Projectes Europeus de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, va presentar la iniciativa Pont Europa, que busca fomentar la cooperació entre municipis en l’àmbit europeu per a la implementació de projectes innovadors.

Després d’una pausa per al cafè a les 10:30h, la jornada va continuar amb diverses presentacions d’experiències pràctiques en digitalització, cohesió territorial i transició ecològica. Inmaculada Esplugues, de l’OAP de la Ribera, va compartir els avanços en digitalització per a les pimes de la Ribera. Óscar Giménez, del Consorci de la Ribera, va exposar el projecte Canya a la Canya, una iniciativa per a la cohesió territorial mitjançant l’ús de recursos locals. Així mateix Plàcid Madramany, tècnic del Consorci de la Ribera, va destacar els esforços de l’Oficina de Transformació Comunitària de la Ribera en la promoció de la transició ecològica. Finalment, Vicente Llatas Santana, president de l’ARVET, va parlar sobre l’adaptació de les empreses exportadores a les noves exigències ecològiques.

L’Associació Empresarial d’Alzira (AEA) ha sigut l’encarregada de moderar aquestes sessions i ha aportat una perspectiva empresarial, al mateix temps que ha fomentat el debat entre els participants.

La jornada ha conclòs amb una discussió al voltant de l’Any Europeu de les Competències, enfocada en les iniciatives i programes de millora de les competències d’empreses i persones desocupades. Pilar Pérez, del Consorci de la Ribera, va presentar els projectes E-COOP i DIGIFAB, destinats a la formació de personal tècnic i adults. Gonzalo Santamaria, d’ITE Network, ha destacat el projecte S4BC, que busca millorar la competitivitat empresarial. Òscar Noguera Alberola, regidor de l’Ajuntament de Castelló, va exposar el projecte Plataforma Local d’Impuls de l’Economia Reactivem Castelló. Finalment, Albert Pla Perucho, cap d’estudis de FP de l’IES Vicent Gandia de Castelló, va presentar les iniciatives Erasmus + per a la millora de competències de joves en entorns rurals.

La sessió ha estat moderada per CCOO, aportant una visió sindical a la millora de les competències laborals. Aquesta jornada ha sigut una oportunitat clau per a compartir coneixements i estratègies en la transició cap a un futur més verd i digital.

Leave a Reply