Des del projecte experimenta V d’Actaio (Acord Territorial per a l’ocupació i el desenvolupament local d’Alcoi, Ibi i Ontinyent) hem posat en marxa una activitat nova per a implicar les empreses en l’ocupabilitat de la ciutadania en el nostre territori.

Actaio va iniciar en el projecte experimental II (2018) una línia de treball dirigida a augmentar la matriculació d’alumnat en els estudis de Formació Professional.

Aquesta línia que funciona actualment està basada en la necessitat de personal qualificat a nivell d’FP detectada en les empreses a través del diagnòstic territorial realitzat en 2017. Des d’aquest moment es va considerar que l’empresa és també responsable de fomentar aquesta inquietud en la ciutadania, donant a conéixer els perfils professionals que es requereixen actualment i en el futur en les seues organitzacions perquè les persones puguen prendre millors decisions laborals o formatives. A més, les empreses són uns agents molt potents per a impulsar els estudis de formació professional com una via que condueix al fet que les persones del territori aconseguisquen ocupació estable i de qualitat.

Donada la gran importància d’aquest fet, des del projecte experimental IV, es va obrir una línia d’acció dirigida exclusivament a generar una dinàmica de comunicació i col·laboració amb les empreses per a recolzar en aquesta labor de responsabilitat social en el desenvolupament del talent en el capital humà del territori.

Entre les accions realitzades fins ara estan l’aportació d’informació sobre les seues necessitats de personal a través de qüestionaris, enregistraments en vídeo, col·laboracions en webinars i redacció de pòsters informatius. A més, comptem amb la presència de representants d’associacions empresarials en les xarrades que realitzem amb les famílies de l’alumnat de secundària per al foment de la FP.

En l’actual projecte experimental V hem introduït una activitat nova en aquesta línia i que realitzem al costat d’una empresa col·laboradora d’Actaio: “Un café amb…”. Aquesta activitat consisteix en un espai virtual dirigit principalment a estudiants d’últims anys d’ESO perquè puguen prendre aquest café amb una persona d’empresa i poder preguntar-li les seues inquietuds: quins estudis es necessiten per a treballar en l’empresa, si admeten alumnes en pràctiques, quina cultura i valors els caracteritzen, etc. Té una duració de 20 minuts (9.30 a 9:50h) per a connectar en directe des del centre educatiu perquè l’alumnat puga veure’l, escoltar-lo i llançar les seues preguntes. També està obert al públic en general i es retransmet en directe a través de Facebook Live.

Aquesta activitat està suposant un esforç per part de les empreses, ja que, en aquesta ocasió, se’ls sol·licita una implicació més activa i directa, però que està tenint molt bon acolliment per part tant de les pròpies empreses, com dels assistents a aquest “Café amb…”. Hi ha hagut afluència de públic i connexió des de les aules de centres formatius, sent molt satisfactori per a l’equip tècnic que organitza i realitza aquesta activitat. Per als pròxims mesos ja tenim en agenda les empreses i els centres que volen participar en aquest “Café amb…”, per la qual cosa considerem que està sent molt exitosa. Seguim avant.

Podreu trobar més informació en la nostra web http://actaio.ajuntament-ontinyent.es/ i en les nostres RRSS.

Leave a Reply