La sostenibilitat com a element de cohesió territorial i social. El nou projecte del Pacte Territorial per l’Ocupació de l’Alt Palància se centra en l’impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. El projecte presentat per la Mancomunitat Intermunicipal de l’Alt Palància ha sigut aprovat per Labora Servei Valencià d’Ocupació i Formació i es prolongarà fins al 31 de desembre de 2024.
El projecte Alt Palància Sostenible posa el focus en la transformació digital, la igualtat d’oportunitats, l’atenció a la vulnerabilitat, l’emprenedoria rural, la sostenibilitat, la transició energètica i l’ocupació cultural. Àmbits tots ells vinculats als ODS, que tracten de mitigar la regressió socioeconòmica i generar iniciatives de desenvolupament.
El primer pilar és l’Observatori Socioeconòmic i Laboral, que se centra en detectar les necessitats actuals de les empreses de la comarca i les tendències del mercat laboral. El segon (Alt Palància Empra) identifica les necessitats concretes per a la inserció sociolaboral de les persones en risc d’exclusió social, joves, dones, persones desocupades de llarga duració, així com aquelles amb discapacitat per al disseny i adequació de programes específics d’ocupació i formació.
A través del tercer pilar (Alt Palància Emprén) es fomenta la cultura emprenedora, la capacitació professional i l’impuls i promoció de l’emprenedoria rural com a motor econòmic de la comarca, especialment en el sector agroalimentari i cultural. I a través del quart i últim pilar (Alt Palància en Xarxa) es reforça el desenvolupament local, la cohesió social i territorial, dins de la perspectiva de compliment dels ODS de l’Agenda 2020-2030 com a eix de referència per a la implantació de les reformes i polítiques públiques.
El nou projecte continua en la línia de consolidar el portal d’ocupació comarcal Portalemp Alt Palància, un lloc web i aplicació que reuneix els recursos, ofertes, formació i serveis existents a la comarca en matèria d’ocupació i emprenedoria perquè la persona demandant trobe de manera fàcil i ràpida la informació que necessita.
D’altra banda, s’oferirà a les persones en cerca activa d’ocupació un assessorament psicològic personalitzat en l’àrea laboral per a desenvolupar les competències cognitives, emocionals i socials de la persona demandant d’ocupació en qüestions de motivació, control de l’estrés, presa de decisions, establiment l’objectiu professional, gestió d’emocions, com afrontar l’ansietat o resolució de conflictes, a més de les eines essencials per a la cerca d’ocupació i entrevista de treball. Tot això amb l’objectiu d’optimitzar i potenciar les seues oportunitats d’ocupabilitat.
Creapalancia, Palància Cultura Creativa, es mantindrà com un projecte de dinamització territorial el principal objectiu del qual és generar una xarxa dinàmica de professionals de l’àmbit de la cultura i ocupació per a pensar en clau de desenvolupament comarcal. Creapalancia analitza l’oferta cultural i patrimonial existent en l’Alt Palància, sospesant les oportunitats d’ocupació i desenvolupament territorial que es poden generar comptant amb la cultura com a eix central.
Alt Palància Sostenible incidirà també en la transformació digital. La permanent evolució tecnològica està impulsant canvis estructurals en el model social, productiu i de gestió pública necessaris per a assegurar els nivells de benestar demandats per la ciutadania i la competitivitat de l’economia espanyola, mitjançant l’aprofitament de les oportunitats oferides pel procés de digitalització.
El Pacte per l’Ocupació i del Desenvolupament Rural està format per la Mancomunitat Intermunicipal de l’Alt Palància (integrada per 28 municipis), l’Ajuntament de Segorbe, la Federació Empresarial Comarcal de l’Alt Palància (FECAP), i els sindicats UGT-PV i CCOO PV. Labora i el Ministeri de Treball i Economia Social són entitats col·laboradores, i l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de l’UJI és entitat assessora.