El nou conveni que l’Ajuntament de Castelló ha signat amb la universitat promou l’emprenedoria, la creativitat i la innovació.
La velocitat dels canvis que experimenta la societat hui dia i per tant el món del treball, exigeix que les organitzacions compten amb recursos humans amb talent, aportant valor afegit i competitivitat a les entitats i al conjunt de la societat. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Castelló des de CastellóCREA s’ha compromés en la gestió del talent local mitjançant l’execució de la Línia de subvenció a empreses locals “Recuperació del talent i implantació de noves empreses” i de la convocatòria dels primers premis per al reconeixement del talent de l’estudiantat universitari de Castelló i la seua contribució a la creació d’ocupació mitjançant noves empreses.
Els “Premis al talent emprenedor de l’estudiantat UJI” sorgeixen com una iniciativa de l’Ajuntament de Castelló des de CastellóCREA que ha buscat la col·laboració mitjançant conveni amb la Universitat Jaume I (d’ara en avant UJI), a través de la Càtedra INCREA d’Innovació, creativitat i aprenentatge. Totes dos entitats comparteixen l’interés per fomentar la competitivitat i l’emprenedoria. Aquesta primera convocatòria dels premis persegueix seleccionar els millors candidats de l’UJI, per a reconéixer les iniciatives emprenedores més destacables i trajectòries empresarials de triple impacte de l’estudiantat i titulats recents de l’UJI i potenciar així l’esperit emprenedor en l’àmbit universitari. Els objectius als quals respon són secundar i potenciar l’esperit emprenedor en l’àmbit universitari, contribuir al desenvolupament i a la consolidació de les empreses creades en el sistema universitari i impulsar i enfortir les relacions Universitat-Empresa.
L’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Universitat Jaume I han entregat passat 31 de març els guardons de la primera edició dels Premis, en els quals s’han reconegut 14 projectes dels 46 presentats en les tres categories contemplades en la convocatòria. Els premis són finançats amb pagament anticipat per l’Ajuntament de Castelló amb 150.000 € dels Fons Next Generation de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, per a l’elaboració de l’Agenda Urbana Castelló 2030. L’acte de lliurament dels premis ha estat presidit per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, acompanyades per la regidora d’Ocupació de l’Ajuntament de Castelló, Patrícia Puerta, i la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez.
En el conveni signat per totes dos entitats s’organitzen tres categories de premis:
1- En la categoria d’acceleració empresarial UJI-Ajuntament de Castelló per a les millors noves empreses de recent creació, el projecte guanyador del primer premi dotat amb 30.000 euros ha sigut per a CEBIMAT SL, Centre per a l’Estudi de la Biodegradació, empresa de serveis relacionats amb els materials biodegradables, especialment en tasques de mesurament de la biodegradabilitat i la compostabilitat. A més, s’han atorgat tres accèssits de 20.000 euros cadascun a Compark MobilitySL, aplicació mòbil gratuïta perquè els usuaris de vehicles de mobilitat personal puguen consultar els llocs d’aparcaments disponibles a la seua ciutat; a Movemo Ibérica SL (Momoven), plataforma que permet als propietaris de motos posar la seua moto en lloguer i traure una rendibilitat extra quan no la utilitza de manera fàcil i segura, i a The Jokfun, model de negoci innovador en el qual els usuaris són recompensats pel valor real aportat a la plataforma, com a dades i contingut de valor, solucionant la gestió de les dades dels usuaris.
Per a aquesta categoria es premiaven les noves empreses amb les millors iniciatives emprenedores de triple impacte que aprofiten les xarxes de recursos locals, amb una idea innovadora, amb potencial internacional i viable comercialment.
2- En la categoria al talent estudiantil amb vocació emprenedora, s’han concedit cinc premis de 4.000 euros cadascun als projectes Maddi Legal, plataforma que facilita la signatura digital de contractes o documentació legal; ASER, aplicació per al suport de malalties rares; SemanTICS, plataforma d’intel·ligència de mercats per a la gestió del risc reputacional; Retelier, plataforma que facilita trobar idees de regal a mesura, i Ecomani, servei integral que engloba les necessitats que es puguen tindre en una llar.
En aquesta categoria es premiaven els projectes amb les millors iniciatives emprenedores de triple impacte que aprofiten les xarxes de recursos locals, amb una idea innovadora i amb potencial internacional i viable comercialment. Les iniciatives emprenedores es podien desenvolupar en qualsevol de les branques de coneixement que es troben en els plans d’estudis de les universitats espanyoles: Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut, Ciències Socials i Jurídiques, Enginyeries i Arquitectura.
3- Finalment, en la categoria de premi estudiantil d’idees disruptives vinculades als reptes de futur en àmbits estratègics per a la ciutat de Castelló de la Plana s’han entregat cinc premis de 3.000 euros. Els projectes guardonats han sigut ConnectApp, eina tecnològica perquè els ciutadans puguen compartir i traslladar a l’ajuntament les possibles necessitats en els seus respectius barris; Terreta Circular, projecte per a la creació d’un centre de gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics; Rolling Encaminador, aplicació per a la creació de rutes; Greengo, solució de mobilitat elèctrica per a Castelló amb una flota de vehicles elèctrics compartits, i #CastellónCiudadDigital, projecte amb el qual es pretén posicionar a Castelló com a ciutat digital líder en l’àmbit nacional.
En aquesta categoria es premiaven a les millors solucions creatives, derivades de la identificació de reptes de futur en àmbits estratègics per a la ciutat i que tinguen en compte els objectius ODS, que aprofiten les xarxes de recursos locals i amb impacte d’innovació en la solució.
A més, s’ha valorat que les propostes estiguen vinculades a problemes actuals que afecten tant l’entorn de la universitat com a la ciutat de Castelló; així com aquelles idees que milloren els serveis o processos actuals, propostes de creació de nous productes o modificació dels existents, entre altres.
Els criteris transversals per a seleccionar les millors propostes en les tres modalitats han sigut el caràcter innovador del projecte, el nivell de desenvolupament i la seua viabilitat; el potencial de creació d’ocupació i la qualitat d’aquest; el potencial internacional; l’aprofitament de la xarxa de recursos locals; i l’adequació del projecte als Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS).
En definitiva, es tracta d’una iniciativa per a continuar fomentant la vocació emprenedora de l’estudiantat de la ciutat, la creació de noves empreses i l’impuls de projectes estratègics, sempre buscant l’adequació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de l’Agenda 2030.e