El Centre d’Emprenedoria i Innovació de la Mancomunitat de Municipis del Racó d’Ademús col·labora amb diverses entitats per a fomentar l’impuls agrari de la comarca.

Durant els mesos de gener, febrer i març de 2023, des del Centre d’Emprenedoria i Innovació del Racó d’Ademús s’ha ajudat (a petició de diverses entitats) en la difusió de xarrades informatives a la comarca; alhora que ha organitzat també un curs tècnic d’Especialització de Poda de l’Ametler i de l’Olivera (amb gran afluència d’usuaris).

La primera de les xarrades que es va realitzar va ser sobre la plaga de la Vespella de l’ametler (Eurytoma Amygdali), considerada una de les més perilloses per a aquest cultiu. Es va dur a terme en el saló de plens de l’Ajuntament d’Ademús; va ser impartida per Francisco Piñeiro (de Sanitat Vegetal de Silla) i va reunir una vintena d’usuaris, molt preocupats per la proliferació d’aquest himenòpter en la zona (ja que l’ametler és una forta font d’ingressos a la comarca i s’han trobat evidències des de fa temps).

En aquesta xarrada es van explicar aspectes com el cicle evolutiu d’aquest insecte, les estratègies de control, el seguiment, el control fitosanitari, i el moment òptim del tractament. La xarrada va ser molt distesa i els productors van poder consultar les seues preocupacions i inquietuds al tècnic especialista.

Des del Centre d’Emprenedoria i Innovació del Racó d’Ademús s’ha difós aquesta xarrada per xarxes socials i grups d’usuaris i s’està coordinant la recepció de fotografies i material que van aportant els agricultors per a posteriorment manar-ho a Sanitat vegetal; i així veure com evoluciona la plaga i quin és el moment òptim de control.

La segona col·laboració en xarrades va ser a petició de l’OCAPA comarcal, que demanava difusió per a una xarrada sobre de la PAC 2023-2027. Es va celebrar el 15 de febrer a Torrebaixa, i la cartelleria es va difondre per xarxes socials i grups d’usuaris. Va comptar amb gran afluència de productors de la zona, ja que la PAC és un gran repte per a molts d’ells, a causa de les novetats introduïdes per la UE i a la dificultat de plantejaments i elecció de tècniques i de cultius de cara a la petició. La xarrada va ser organitzada per l’OCAPA i va ser impartida per dos tècnics de TRAGSA i per Ángel Marhuenda Fluixá (cap de Servei de Pagaments directes i Sol·licitud Única. Generalitat Valenciana).

I finalment, i també al febrer, es va coordinar un curs tècnic d’especialització de 9 hores denominat “Curs de poda de l’ametler i de l’olivera”, impartit per Ricardo Belver (tècnic especialista amb gran bagatge professional en el sector). Aquest curs estava organitzat pel Servei de Transferència de Tecnologia de Carcaixent (Conselleria d’Agricultura, desenvolupament rural, emergència climàtica i transició ecològica) i va ser un èxit a la comarca i en zones limítrofes, ja que 31 usuaris van acudir a les explicacions de poda que es van donar durant tres dies.

És per tot això que des del Centre d’Emprenedoria i Innovació es continua apostant per la formació agrària i les xarrades dinàmiques que creen sinergies entre usuaris i l’administració.

Ben aviat es realitzarà una jornada de Grups de Consum. Per a més informació sobre qualsevol dubte podeu contactar amb la Tècnica d’Agricultura al correu electrònic emprenderincon.agricultura@gmail.com o als telèfons 641.29.27.97 i 978.78.24.25

Igualment poden obtindre més informació en els següents enllaços:

http://rinconimpulsa.rincondeademuz.es/
Instagram: @rinconimpulsa
Facebook: @EmprendeRincon

Leave a Reply